Nijmeegse binnenstad heeft nieuwe Poëzieplaats op de Gruitberg

Van onze redactie | Fotograaf: Marcel Krijgsman
30 januari 2023

De expeditiesteeg de Gruitberg achter het Nijmeegse Koningsplein is veranderd in een inspirerende Poëzieplaats. Deze bijzondere plek, met op de muren negen citaten van stadsdichters, is zondag geopend door stadsdichter Heidi Koren en wethouder Noël Vergunst.

De Poëzieplaats wordt officieel geopend door stadsdichter Heidi Koren en wethouder Noël Vergunst.

De Poëzieplaats is bedacht door Roy Potijk. Deze Nijmegenaar woonde een tijdje op deze plek en keek jarenlang vanaf zijn dakterras op de blinde muren van de expeditiesteeg. “Het voelde als een museum waar de kunstwerken waren weggehaald.” Op social media kwam Potijk de oproep tegen om ideeën in te dienen voor de binnenstad. Dat zijn idee is uitgekozen vindt hij geweldig. “Het idee is gaandeweg met hulp van andere partners nog wel aangepast maar ik vind het vet dat er dankzij mijn idee nu echt iets is gebeurd op dit plein.”

Ode aan negen stadsdichters
De Poëzieplaats is een ode aan de negen stadsdichters die Nijmegen sinds 2005 kent. Zij hebben allemaal een gedicht aangeleverd waarvan een citaat op een gevel is aangebracht. Ontwerper Sharon Geschiere heeft hier een mooi geheel van gemaakt. De complete gedichten zijn te lezen op panelen. Ook stroomkasten en afvalbakken zijn gepimpt. Ze zijn beplakt met historische foto’s van deze plek en een patroon van gruit, een kruidenmengsel dat gebruikt werd voor conservering van bier. Tegen enkele gevels is een dradenpatroon en gevelgroen aangebracht in samenwerking met Steenbreek en NL Bloeit!

Nieuwe website en app
Niet alleen de Poëzieplaats werd zondag geopend, ook de gloednieuwe website van de stadsdichters werd gelanceerd. Op deze website, stadsdichternijmegen.nl, staat informatie over alle stadsdichters vanaf begin van het stadsdichterschap in 2005. Alle stadsgedichten die in die periode zijn geschreven zijn hier te vinden. Met de speciale app VERS kan je de gedichten op deze locatie ook lezen en ze worden door de dichter zelf voorgelezen.

Hartje Nijmegen
De Poëzieplaats is één van de projecten uit het Actieplan Binnenstad van Hartje Nijmegen. In dit plan staan acties en projecten die ervoor zorgen dat de binnenstad een aantrekkelijke plek blijft om te bezoeken, te wonen én te ondernemen.

Plein krijgt dit jaar nog meer vorm
De poëzieplaats is nog niet af. Door het natte en koude weer is nog niet alles aangebracht, in het voorjaar wordt alles afgemaakt. Door het jaar heen krijgt ook de inrichting van het hele plein meer vorm, met toevoeging van een mooie zitplek en meer groen.


Zeven van de negen stadsdichters waren aanwezig bij de opening van de Poëzieplaats. 


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen