Als je ouder psychische- en/of verslavingsproblemen heeft

Van onze redactie
29 januari 2023

In het voorjaar starten Pro Persona Connect en IrisZorg in de regio Nijmegen weer gratis ondersteuningsgroepen voor kinderen van ouders met psychische en/of verslavingsproblemen.

1 op de 5 kinderen/jongeren in Nederland groeit op bij ouders met psychische of verslavingsproblemen (KOPP/KOV-kinderen). Voor deze kinderen is het fijn om te weten dat ze niet de enige zijn, dat ze erover mogen praten en dat ze daar wat ondersteuning bij krijgen.

Vooral om te voorkomen dat deze kinderen en jongeren zelf problemen ontwikkelen! Uit onderzoek blijkt namelijk dat KOPP-kinderen 2 tot 3 keer zo grote kans hebben om zelf psychische problemen te ontwikkelen, en 5x vaker bij de jeugd GGZ in behandeling komen. Bij kinderen van ouders met een stemmings- of angststoornis, heeft zelfs 65% op 35-jarige leeftijd zelf een stemmings- of angststoornis!

De groep voor kinderen (8-12 jaar) start op donderdagmiddag 28 maart. In deze Doe-en praatgroep hebben we het spelenderwijs over gevoelens, leren de kinderen over wat de problematiek van papa/mama is en hoe ze hiermee om kunnen gaan.

De groep voor jongeren (12 - 16 jaar) start op maandagmiddag 6 februari. Deze groep heeft als belangrijkste doel om bij elkaar herkenning, begrip en steun te vinden, zodat ze zelf eventuele moeilijkheden de baas kunnen blijven.

De groep voor jongvolwassenen (16-25 jaar) start donderdagmiddag 20 april. Herkenning bij anderen die in eenzelfde situatie zitten, grenzen aangeven en je losmaken van thuis zijn belangrijke thema’s in deze groep.

Daarnaast is er het doorlopende aanbod van de Ouder-baby interventie (vanuit de GGD en Entrea). Voor ouders met psychische problemen en hun baby (0-12 maanden) is er individuele begeleiding mogelijk. Hierbij werken we met video-opnames om ervoor te zorgen dat ouders beter contact krijgen met hun kind, zelfvertrouwen krijgen in hun ouderrol en zo de hechting goed op gang komt.

Deze groepen zijn voor kinderen uit gemeenten Nijmegen, Wijchen, Beuningen, Berg en Dal, Druten, Heumen, Lingewaard en Mook en Middelaar en zij kunnen gratis deelnemen.

Voor meer informatie bijvoorbeeld over de inhoud van de groep en/of aanmelding kunt u contact opnemen met Pro Persona Connect afdeling Preventie, telefoonnummer (026) 3124483. U kunt ook mailen naar preventie@propersona.nl


Dit bericht delen:

Advertenties