“Maak in Nijmegen een einde aan lange BKR-registratie na succesvol schuldentraject”

Van onze redactie
28 januari 2023

Nijmegenaren die succesvol een schuldentraject bij de gemeente hebben doorlopen, blijven nog 5 jaar geregistreerd staan bij het BKR. Een huis kopen of huren, of een bedrijf beginnen is dan vrijwel onmogelijk.

Een aantal lokale politieke partijen wil dat Nijmegen, net als andere gemeenten, een einde maakt aan die lange BKR-registratie. “Zodat mensen na een moeizame periode met een schone lei aan de rest van hun leven kunnen beginnen”, aldus GroenLinks-raadslid Abdulahi Hussen.

De inschrijving bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) is bedoeld om mensen te beschermen tegen nieuwe schulden. Kredietverstrekkers kunnen het BKR-register inzien en op basis daarvan besluiten om iemand met een registratie geen lening aan te bieden. In de praktijk kan de registratie echter belemmerend werken en niet zozeer beschermend, omdat banken kijken naar de registraties uit het verleden en niet naar de werkelijke financiële situatie van de inwoner.

Gemeente kan registratie verwijderen
Voor mensen die grote schulden hebben, is het niet makkelijk om daar hulp bij te zoeken, daar komt vaak schaamte bij kijken en vooral heel veel stress. Na afloop van een zwaar schuldhulptraject blijft de BKR-registratie nog 5 jaar staan. Omdat de partij die de registratie invoert die zelf ook kan beheren, kunnen gemeenten zelf de BKR-registratie verwijderen.

Onnodig belemmerend
“Een lange BKR-registratie is onnodig belemmerend voor mensen die na een moeizame periode verder willen met hun leven. Door de registratie zo snel mogelijk te verwijderen na aflossing van het saneringskrediet krijgen mensen weer controle over hun eigen leven,’’ legt Hussen uit.
GroenLinks heeft samen met de Stadspartij Nijmegen, GewoonNijmegen.Nu, SP, VVD, PvdA, D66 en CDA het college van B&W gevraagd om een einde te maken aan de vaste termijn van 5 jaar aan BKR-registratie na een schuldentraject.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen