Herenboeren Lingezegen gaat van start. Nieuwe leden kunnen zich aanmelden!

Van onze redactie | Fotograaf: Mark van Stokkom
29 januari 2023

Herenboeren gaat in Park Lingezegen een eerste boerderij starten in de regio, onder de naam ‘’Herenboeren Lingezegen’’. Op deze boerderij zal op kleinschalige, biologische wijze eigen voedsel worden geproduceerd.

Er kunnen ruim 200 huishoudens aansluiten die met elkaar het gemengde bedrijf vormgeven. De Herenboerderij produceert voor haar leden groenten, aardappelen, fruit, eieren en (voor wie wil) vlees. De leden (mede-eigenaren) van de boerderij hebben een boer in dienst die het land bewerkt en voor de dieren zorgt. Meewerken op de boerderij of bij de uitgifte van voedsel mag, wordt zelfs zeer op prijs gesteld. De leden én de boer bepalen met elkaar wat er wordt geproduceerd. Vele aspirant leden hebben zich inmiddels aangemeld voor de nieuwe Herenboerderij, maar er zijn nog plekken vrij.

Een Herenboerderij; meer dan alleen voedsel produceren
Het is de bedoeling om in het voorjaar van 2023 daadwerkelijk te gaan starten met telen. In de eerste plaats dus om samen duurzaam voedsel te produceren. Maar Herenboeren Lingezegen staat ook voor het versterken van de biodiversiteit en het landschap. De basis daarvoor is het werken met een gezonde bodem, en er wordt gestreefd naar een diversiteit aan planten en dieren en een mooi landschap. Ook zal er aandacht zijn voor gezamenlijke initiatieven zoals samen koken, groenten inmaken en organiseren en bijwonen van workshops. Voor wie zich niet structureel als lid wil binden aan een Herenboerderij, maar wel via zelfoogst betrokken wil zijn bij kleinschalige, natuur inclusieve productie van eigen voedsel, biedt Park Lingezegen overigens ook mooie alternatieven zoals de nabijgelegen zelfoogst-tuin van Hof Bredelaar.

Samen eigenaar
Een Herenboerderij bestaat uit minimaal 200 huishoudens die elk eenmalig 2.000 euro inleggen (1000 euro voor een eenpersoonshuishouden). De inleg vormt het startkapitaal van de Herenboerderij en wordt gebruikt voor zaken als grondwerk, beregening, hekwerk en materieel. Voor het geproduceerde voedsel betaalt een lid vervolgens per week ongeveer 15 euro per persoon voor groenten, aardappelen, fruit, eieren en vlees. Kies je voor vegetarisch dan betaal je iets minder. Met het abonnementsgeld wordt het salaris van de boer betaald, het zaaigoed en het voedsel voor de dieren. Zo creëren de leden van Herenboeren Lingezegen een gezond, eerlijk en toekomstbestendig voedselsysteem.

Meer weten? Donderdagavond 16 februari om 20 uur is er een informatiebijeenkomst voor geïnteresseerden over Herenboeren Lingezegen bij “Onder de toren” in Elst. Graag vooraf opgeven bij lingezegen@herenboeren.nl, dan ontvang je meer informatie. Lid worden kan via de site www.lingezegen.herenboeren.nl.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen