De Bastei Buurtsuper: het Nijmeegse landschap als supermarkt

Van onze redactie
29 januari 2023

Aardbeien in de winter? Sperziebonen uit Afrika? Nog niet zo heel lang geleden at je alleen wat er in je omgeving en per seizoen beschikbaar was. Het landschap was je eigen buurtsuper!

Museum De Bastei presenteert een nieuwe tentoonstelling over deze verbinding tussen bord en landschap. ‘De Bastei Buurtsuper’ is geopend vanaf zaterdag 11 februari, dus sla je slag!

Vroeger aten mensen alles wat de natuur om hen heen te bieden had. Nijmegen kende een grote diversiteit aan landschappen, van stuwwal tot rivier, waar je veel en gevarieerd eten kon vinden. Bewoners in en om Nijmegen aten vis uit de Waal, hazelnoten uit het bos op de heuvels en ganzen uit de uiterwaarden.

Tegenwoordig bepaalt je menu juist het landschap om je heen. Onze eetgewoontes zijn door de eeuwen heen veranderd, onder andere door een enorme bevolkings- en welvaartsgroei. Maar ook de opkomst van internationale handel en het ontstaan van grote supermarkten beïnvloeden de voedselproductie. Daarbij is het productieproces van voeding verder van de consument af komen te staan. Weet jij bijvoorbeeld hoe kaas wordt gemaakt? Of waar je sappige biefstuk graast? 

In ‘De Bastei Buurtsuper’ ontdek je hoe Nijmegenaren door de jaren heen voedsel hebben gevangen, verzameld, gefokt, geplant en gekweekt. Welke producten bood deze bijzondere combinatie van stuwwallandschap en rivierengebied? Wat is daar nu nog van over?

Bovendien maak je kennis met duurzame en lokale voedselinitiatieven van nu, veelal geïnspireerd op het (eet)verleden van Nijmegen. De populariteit van stadslandbouw, van voedselbossen tot pluktuinen, neemt toe. In ‘De Bastei Buurtsuper’ ontdekken museumbezoekers de historische inspiratiebronnen van deze smakelijke, hedendaagse initiatieven. Combineer je bezoek aan de tentoonstelling dan ook zeker met een tochtje langs de vele voedsellocaties van Eetbaar Nijmegen. 

‘De Bastei Buurtsuper’ is geopend van 11 februari tot en met 12 november 2023. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds (Gelderland), de Triodos Foundation, Stichting Zabawas en de Gravin van Bylandt Stichting.

De Bastei is gevestigd aan de Waalkade 83 in Nijmegen, ingang via het entreegebouw aan de Lange Baan 4, telefoon 024 - 3297070. De entree bedraagt € 12,50 voor volwassenen en € 7,50 voor kinderen. De Bastei is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie: www.debastei.nl


Dit bericht delen:

Advertenties