Vrijdagavond 27 januari: de Nijmeegse Gedichtennacht met 'Vriendschap is een illusie'

Van onze redactie
26 januari 2023

Dit jaar vanuit het thema ‘Vriendschap is een illusie’. Soms een heel mooie illusie, soms een enorm teleurstellende en in het meest bijzondere geval simpelweg doordat de vriend in kwestie illusionist is. Voor de gelegenheid treden de volgende woordgoochelaars voor je op: Mustafa StitouMaud VanhauwaertRanda AwadPuck Füsers en Francesca Birlogeanu. We sluiten de avond feestelijk af met Fred Goverde en zijn band en de plaatjes van dj-duo BF4EVAH<3. Tadaa!

Maud Vanhauwaert schrijft en maakt. Ze kreeg voor haar poëziedebuut Ik ben mogelijk de Vrouw Debuut Prijs, voor haar bundel Wij zijn evenwijdig_ de Hughues C. Pernathprijs en de Publieksprijs van de Herman De Coninck- wedstrijd. Bijna drie jaar geleden verscheen Het stad in mij, dat werd bekroond met de Jan Campertprijs 2020. In haar werk zoekt ze naar speelse theatrale vormen om poëzie publiekelijk te maken. Met haar performances trad ze op, op radio en tv, in binnen- en buitenland, van opera tot schapenstal. (Foto door Illias Teirlinck.)

Mustafa Stitou debuteerde in 1994 met de dichtbundel Mijn vormen die genomineerd werd voor de C. Buddingh’-prijs. Hij won de Jan Campertprijs met Varkensroze ansichten en de Awater Poëzieprijs met Tempel. In 2009 was hij stadsdichter van Amsterdam. Ook schreef hij enkele teksten voor toneel, en gaf hij poëzieles op basisscholen, middelbare scholen en op schrijfopleidingen. In 2018 ontving hij voor zijn poëzie de A. Roland Holstprijs. Vorig jaar kwam zijn vijfde dichtbundel Waar is het lam? uit. (Foto door Frank Ruiter.)

Randa Awad is schrijver en publicist, afkomstig uit Syrië, van Palestijnse komaf, en nu in Utrecht woonachtig met haar twee dochters. Awad schrijft korte verhalen, poëzie, theater en artikelen. In 2018 verscheen haar boek Homeland, Bread and Memory, in juni 2021 verscheen Hide and Seek. In 2020-2021 nam Randa deel aan Wintertuins Schrijfwerkplaats in Utrecht. De beste teksten uit deze editie zijn samengebracht in Iemand zette gewoon het licht aan. (Foto door Handan Tufan.)

Francesca Birlogeanu is student geneeskunde, dichter en theatermaker. Haar gedichten verschenen onder andere in Kluger Hans, Deus Ex Machina, Op Ruwe Planken, De Seizoenszine en op het platform Hard//Hoofd. In 2022 deed die mee aan het Belgisch Kampioenschap Poetry Slam en volgde die een talentontwikkelingstraject bij Vuurland. Ook post die regelmatig gedichten op hun poëzie-instagram, @f.r.antasie. Poëzie is de manier voor haar om alles te verbinden, van haar Roemeense afkomst tot haar seksualiteit naar haar medische blik en fascinatie voor alles wat leeft, kruipt en voelt. (Foto door Miette L. Thieren.)

Puck Füsers schrijft poëzie, al zoekt ze graag de grenzen op van wat dat betekent. Ze won WriteNow! 2021 met de reeks: Wat je niet weg kunt klikken en heeft meerdere publicaties bij Notulen van het Onzichtbare op haar naam staan. Ze trad op bij Frontaal, Borderlines en het Wintertuinfestival. In haar teksten gaat ze regelmatig op zoek naar de werking van systemen, maar altijd vanuit een persoonlijke invalshoek. Puck probeert te ontdekken wat in woorden vast te leggen is, maar gaat ook op zoek naar wat juist niet verteld wordt. (Foto door Gaby Jongenelen.)

Fred Goverde en zijn band leveren prikkelende Nederlandstalige poëzie met een flinke dosis garagerock-attitude. Als The Hives, maar dan in je moerstaal. Als The Dandy Warhols, maar dan niet stoned. Met titels als ‘Je mag best weten dat ik nooit aan je denk’ en ‘Huismus straatkat kutwijf’. Hoewel ze in eigen beheer uit werden gebracht, waren singles ‘In 1x goed’ en ‘Je mag best weten dat ik nooit aan je denk’ te horen op KINK, Radio Veronica en NPO Radio 2. Tijdens de Popronde bewezen Fred Goverde en zijn band zich tijdens maar liefst 27 shows als een act die je live moet zien. Later die maand werd Fred Goverde opgenomen in de lijst van KINK Future Icons 2023, een lijst van veelbelovende acts waarvan KINK vermoedt dat ze het in 2023 gaan maken. In december nomineerde 3voor12 Groningen Fred voor het schrijven van het beste nummer van Groningse bodem van 2022.

Festivalhuis, Mariënburg 75, Nijmegen. Tickets en overige informatie: wintertuin.nl/productie/nijmeegse-gedichtennacht

Foto via website Wintertuin.


Dit bericht delen:

Advertenties