(School)tuin De Wielewaal zoekt vrijwilligers

Van onze redactie
22 januari 2023

De Wielewaal is een biologisch beheerde moestuin langs de Ooysedijk in Nijmegen, opgericht in 2010. Schoolkinderen komen hier zelf, met hun klas, een seizoen lang, groente verbouwen. Midden in de natuur. Een heerlijke, leerzame ervaring. Ook zijn er moestuinen voor particulieren. De wachtlijst hiervoor is lang en het verloop is niet erg groot. Wel zijn er ook in 2023 mogelijkheden voor nieuwe vrijwilligers voor terreinbeheer en het lesgeven.

De Wielewaal draait op dit moment volledig op vrijwilligerswerk. Op allerlei manieren kun je hier een bijdrage aan leveren. Werk jij graag buiten en wil je meehelpen bij het beheer? Wil je graag met helpen bij de lessen aan kinderen? Of ben je een plantenliefhebber die onze kruidentuin wil bijhouden?

Op maandag en donderdag: beheer op De Wielewaal

(Bijna) iedere maandag en donderdag is er een groep vrijwilligers actief met het terreinbeheer en/of het voorbereiden van de lessen. Kom gerust naar het Tuinhuis op de Wielewaal om kennis te maken en mee te doen – of bel even om te checken of er mensen zijn: 06-19 61 57 62 (Willem). Vanaf een uur of 10 kun je aansluiten en afhankelijk van het weer en het werk wordt er tot in de middag gewerkt.

Op dinsdag en donderdag: lesgeven en lessen ondersteunen

Van begin april tot de zomervakantie geven we wekelijks moestuinles. In 2023 aan leerlingen van 6 scholen, in totaal komen er 7 groepen.  De kinderen werken op dinsdag of donderdag met behulp van de schooltuinmeester of /juf in hun tuintjes. Meestal helpt de klasse-leerkracht of een ouder nog mee. Maar meer hulp is zeker nog welkom want het onkruid groeit in onze vruchtbare klei nog harder dan de groenten en bloemen.

De vrijwilligers ondersteunen de lesgevers met het voorbereiden van de les, want zonder gereedschap, emmers, zaaigoed en plantjes lukt het niet. De vrijwilligers werken samen met de kinderen aan de opdracht van de dag, zoals wieden, zaaien, poten, schoffelen en oogsten!
Ervaring met tuinieren is niet nodig, maar wel handig.

Op dit moment zijn we met 25 vrijwilligers. Door wat verloop, zijn er nog wat mensen nodig in de Educatiewerkgroep en in de Beheerwerkgroep.
Mocht u interesse hebben om de Educatiewerkgroep te versterken of wat meer willen weten, mail of bel dan naar Annerie Rutenfrans, bestuurslid van schooltuin De Wielewaal, a.rutenfrans@glazenkamp.net of 06-44374342.
Voor meer algemene info over vrijwilligerswerk bij de Wielewaal, neem dan contact op met bestuurslid Carmen Seljee: 06-23086866 of carmand@xs4all.nl of stuur een mail naar wielewaal@fo.nl.

N.B Voorlichting voor nieuwe vrijwilligers: zondag 5 maart 2023 van 13:00 tot 15:00 uur


Dit bericht delen:

Advertenties