Rechtswinkel Nijmegen-Oost: De politie wel of niet binnenlaten.

Tekst: Thijme Bekx
20 januari 2023

Indien de politie op grond van de wet niet bevoegd is tot het verrichten van een handeling tegen u, dan kan zij u altijd nog om toestemming vragen. Het vragen van toestemming gaat helaas niet altijd zoals het hoort.

Er wordt aangebeld. U doet de deur open en ziet dat er twee politieagenten voor uw deur staan. Zij vragen of zij binnen mogen komen. Nadat u de politieagenten hier toestemming voor geeft, vraagt u of zij een lekker kopje koffie lusten. De politieagenten zijn echter al druk bezig met uw huis goed te bestuderen en negeren u. Zij lopen door het hele huis en betreden elke kamer. Tijdens het rondkijken zien zij veel van uw privéaangelegenheden en wellicht zelfs een strafbaar feit. Het was echter niet uw bedoeling om de politieagenten ook toestemming te geven om uw huis in zijn geheel te mogen bekijken. U vraagt uzelf dan ook af of u de politieagenten hier überhaupt toestemming voor heeft gegeven.

Bescherming van uw woning

Aangezien u in uw woning veel privéaangelegenheden bewaart, zijn uw woning en de inhoud daarvan een belangrijk onderdeel van uw recht op privacy. Normaal gesproken hebben de twee politieagenten dan ook slechts de bevoegdheid om uw woning te betreden indien er aan de in het recht gestelde eisen wordt voldaan. De politieagenten hoeven echter niet aan deze eisen te voldoen indien u ze toestemming geeft. De politieagenten mogen u ook om toestemming vragen.

Eisen aan de toestemming

Omdat het geven van toestemming ingrijpende gevolgen kan hebben voor uw rechten, is het van belang om te weten wanneer er (juridisch) sprake is van toestemming. Voordat een gegeven toestemming geldig is, moet er eerst aan een aantal eisen zijn voldaan. Ten eerste moet uw toestemming vrijwillig gegeven worden. Daarbij is het van belang dat u niet dusdanig onder druk mag worden gezet, dat van een vrijwillige toestemming geen sprake kan zijn. Stel u voor dat de twee politieagenten die bij u aanbellen niet hun gebruikelijke dienstkleding aanhebben, maar zwaarbewapend en gemaskerd voor uw deur staan. Tenzij u zenuwen van staal heeft, zal u enige druk voelen om deze politieagenten binnen te laten. Een dergelijke toestemming kan dan ook moeilijk als vrijwillig worden gezien.

Ten tweede moet uw toestemming ondubbelzinnig gegeven zijn. Dit betekent er geen twijfel mag bestaan over de vraag of en waarvoor u toestemming geeft. Indien de twee politieagenten u niet verbaal maar via een document in een voor u vreemde taal om toestemming vragen, dan betekent het ondertekenen hiervan niet dat u ondubbelzinnige toestemming geeft.

Tot slot moet u voldoende geïnformeerd worden door de twee politieagenten. De politieagenten moeten u dan in ieder geval duidelijk vertellen waarvoor u precies toestemming verleent. Het kan ook voorkomen dat de politieagenten u extra informatie moeten geven. Denk hierbij aan de mogelijkheid om te weigeren toestemming te geven of de mogelijke gevolgen van het verlenen dan wel weigeren van het geven van toestemming. Of de politieagenten extra informatie aan u moeten geven is afhankelijk van de mate waarin uw rechten worden geschonden. Zo is het binnentreden van uw woning een grote inbreuk op uw privacy, waardoor de politieagenten u de extra informatie wel moeten geven. Het doorzoeken van uw auto is daarentegen een minder grote inbreuk op uw privacy, de politieagenten hoeven u in dat geval geen extra informatie te geven.

Wanneer de gegeven toestemming aan alle drie de eisen voldoet, moet de toestemming tevens op elk moment ingetrokken kunnen worden. U kunt de toestemming dus op ieder moment intrekken. De politie moet dan meteen stoppen waar zij mee bezig was.

Conclusie

Concluderend heeft u de twee politieagenten geen toestemming gegeven om in uw huis zoekend rond te kijken. Zo hebben de politieagenten niet duidelijk gemaakt dat er met ‘binnenkomen’, het in uw huis zoekend rondkijken bedoeld werd. Nu het om een woning gaat, hadden de politieagenten u ook moeten inlichten over de mogelijkheid om te weigeren toestemming te verlenen en over de mogelijke gevolgen van het verlenen dan wel weigeren van het geven van toestemming. Concluderend waren de politieagenten onbevoegd om in uw huis zoekend rond te kijken.

Rechtswinkel Nijmegen-Oost is gevestigd aan de Prins Hendrikstraat 7. De medewerkers ontvangen u graag voor gratis juridisch advies op maat. Omdat elke situatie anders is, spelen persoonlijke omstandigheden een belangrijke rol. De medewerkers van de Rechtswinkel kijken graag met u mee naar uw situatie en mogelijkheden. Hebt u vragen over dit onderwerp of loopt u tegen een ander probleem aan? Wij voorzien u gratis van advies. U kunt een afspraak maken door een mail te sturen naar algemeen@rechtswinkelnijmegen.nl.

Hebt u zelf een onderwerp dat u graag terugziet in één van onze artikelen? Schroom dan niet om dit te laten weten. Meer lezen over juridische adviezen van rechtswinkel Nijmegen-Oost? Klik hier voor de vorige artikelen. Rechtswinkel Nijmegen-Oost is ook te volgen via Facebook of LinkedIn.


Dit bericht delen:

Advertenties