Waarom een huis verkopen zonder makelaar?

Van onze redactie
19 januari 2023

Als je je huis wil verkopen of een nieuw huis wil aanschaffen, dan is het niet altijd nodig om een makelaar in te schakelen. De makelaar heeft een aantal taken die je ook zelf zou kunnen uitvoeren met een beetje onderzoek van tevoren. Toch zitten er ook wel voordelen aan verkoop met een makelaar die je niet hebt als je je huis zelf wil verkopen.

Een huis kopen of verkopen is een langdurig proces dat best zenuwslopend kan zijn. Veel hangt natuurlijk af van de beslissing die je maakt. Daarom vinden veel mensen het slim om een makelaar om raad te vragen. Maar deze raad is echter vaak erg prijzig, terwijl de kennis die aan je gegeven wordt ook door jezelf vergaard kan worden.

Voordeel van een makelaar
Het voornaamste voordeel van een makelaar is de marketing. De makelaar heeft een uitgebreid netwerk, wat hij waarschijnlijk over een periode van vele jaren heeft opgebouwd. Dit is erg handig voor de marketing van je huis. De kans dat je huis snel verkoopt met een makelaar is groot en dit kan dus een hoop stress en tijd schelen. Ook voor het inplannen van bezichtigingen kan het handig zijn om dat aan een makelaar over te dragen. En vaak kan een makelaar, doordat deze verstand van de huizenmarkt heeft, de waarde van het huis bepalen (bijvoorbeeld doordat hij ziet dat een pannendak renoveren nodig is) en hij kan het huis indien nodig een energielabel geven.

Je kunt het ook zelf doen
Veel van dit soort taken kan je echter ook zelf doen. Denk bijvoorbeeld aan het organiseren van bezichtigingen. Dit kan prima als je gewoon een bord in de tuin zet met daar een telefoon nummer of een mail adres en de geïnteresseerden zo contact met je laat opnemen. Maar denk ook voor marketing aan vraag en aanbod sites, of social media zoals Facebook. Taxatie kun je altijd door een ander laten doen nog en snel je huis verkopen lukt waarschijnlijk met de huidige krapte op de woningmarkt ook best wel goed zonder al te veel moeite. Al helemaal als het een geschikte starterswoning is, zal je niet veel moeite hebben met het kwijtraken van het huis zonder het uitgebreide netwerk dat de makelaar tot zijn of haar beschikking heeft. Door wat meer zelf te doen, kan je flink in kosten besparen. Geld dat je liever zou sparen voor iets anders, zoals een bitumen dakbedekking aanbrengen in de nieuwe woning.


Dit bericht delen:

Advertenties