Campagne tegen wapenbezit onder Nijmeegse jongeren

Van onze redactie
16 januari 2023

Op 17 januari start de campagne LIVES NOT KNIVES #praatoverwapenbezit van Bindkracht 10, FC Social Work en de gemeente Nijmegen. Met deze bewustwordingscampagne worden jongeren uitgenodigd te praten over hun gevoel van onveiligheid en het op zak hebben van een wapen.

Aanleiding van de campagne is het toenemend aantal jongeren dat steekwapens draagt en een aantal steekwapenincidenten in de stad. Hiermee groeit de kans op geweld en het gevoel van onveiligheid bij jongeren. Uit Rotterdams onderzoek blijkt dat het inzetten van rolmodellen een positieve invloed heeft. Daarop richt de campagne zich dit keer dan ook. Vorig jaar richtte de campagne zich op het inleveren van wapens en het tonen van skills (vaardigheden).

Burgemeester Bruls: ‘Veel jongeren zeggen een wapen te dragen uit voorzorg, of omdat zij –onterecht- denken dat anderen dat ook doen. Maar zij beseffen niet dat zij in een situatie terecht kunnen komen, waarin ze hun mes ineens ook gebruiken. En dat heeft verstrekkende gevolgen voor zowel een slachtoffer als de dader. Dat moet echt stoppen.‘

De campagne
Jongerenwerkers van Bindkracht10, jeugdcoaches van gemeente Nijmegen en coaches van FC Social Work hebben een vertrouwensband met veel jongeren in hun wijk. In een korte video spreken zij zich als gezichten van deze campagne uit tegen wapenbezit en bieden hulp aan jongeren. Ze nodigen jongeren uit om te praten over hun gevoel van onveiligheid en roepen hen op om iets van hun leven te maken. Zij laten weten dat er mensen zijn die jongeren kunnen helpen.

De rolmodellen verspreiden de video’s via hun eigen social mediakanalen en er hangen posters op bijvoorbeeld jongerencentra, sportgelegenheden, scholen en horecagelegenheden. De jeugdprofessionals zijn er ook voor ouders/verzorgers als zij geconfronteerd worden met wapenbezit bij hun kind of hier vragen over hebben.

Door de gesprekken hopen zij meer zicht te krijgen op wat er speelt onder de jongeren, kunnen zij hen eerder een uitweg bieden en behoeden voor de gevaren die er achter het dragen van wapens schuilt.

Onderdeel van een groter geheel
De campagne is onderdeel van meer acties in de gemeente Nijmegen rond incidenten en signalen over jongeren met wapens. Zo hebben 6 scholen in het voortgezet onderwijs zich aangemeld voor het lesprogramma van Halt ‘Wapens en Geweld’ en worden er dagelijks (sport)activiteiten georganiseerd. Ook hier wordt, zolang de campagne loopt, het thema wapenbezit met jongeren besproken. Daarnaast wordt gewerkt aan een informatiebijeenkomst voor ouders/verzorgers over wapenbezit en hun rol hierin.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen