De geschiedenis van NEC Nijmegen

Van onze redactie
16 januari 2023

​​Nog nooit won de voetbalclub een grote prijs in Nederland. Ze stonden vier keer in de finale voor de Nederlandse beker, maar de beker werd nooit mee naar huis genomen. De KNVB Beker is het oudste toernooi in Nederland en de finale wordt traditiegetrouw in het stadion van Feyenoord gspeeld. Clubs die mee mogen doen spelen in de Eredivisie, Eerste Divisie, Tweede Divisie en Derde Divisie. Daarnaast plaatsen clubs zich ook als ze de halve finale van districtsbekers halen.

Bookmakers in Nederland bieden de mogelijkheid om te wedden op alle voetbalwedstrijden. De KNVB Beker duels zijn extra interessant omdat de wedstrijden minder voorspelbaar zijn en de voetbal odds daardoor hoog. Als je nog geen bookmaker hebt gevonden lees dan deze online casino recensies om bij de juiste aanbieder voor jou uit te komen. Dit is de geschiedenis van NEC Nijmegen.

De eerste voetbalclub voor gewone arbeiders
In 1900 was voetbal niet een sport die door iedereen gespeeld werd. Vooral de rijke lui hielden zich bezig met sport, maar NEC werd opgericht voor gewone arbeiders en volks jongeren. De club werd opgericht door drie voetbalfans, maar had de eerste twintig jaar een hoop financiële problemen. Oprichter Guus Lodestijn nam het stokje over en wist NEC voor een heel groot deel uit het slop te trekken. NEC bleef groeien als club en richtte zelfs een jeugdopleiding op.

Strijd om promotie
Twee jaar achter elkaar werd de promotie naar de Eerste Klasse niet gehaald. Daarom besloot de club dat er in het seizoen van 1930/31 veranderingen nodig waren. Het nieuwe bestuur moest helpen bij het promoveren van de club. Twee jaar later was dit nog niet gelukt. Hier is de bijnaam van NEC: ‘Nooit Eerste Classer’ ontstaan.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er gewoon door gevoetbald, maar de resultaten waren een stuk minder. Na het overlijden van alle oprichters begon de invoering van professioneel voetbal in Nederland. Aan NEC de keuze of ze spelers gingen betalen of een amateurvereniging bleven. De overstap naar een profclub liep niet soepel en NEC dreigde nog teruggezet te worden naar amateurvoetbal. Hier was echter Tini van Reeken om de club uit de brand te helpen.

Promotie naar de Eerste Divisie
Dit gebeurde in het seizoen van 1964 dan eindelijk. Na tientallen keren promotiewedstrijden gespeeld te hebben was het dit keer wel raak. Na het spelen op het eerste niveau kwam de promotie naar de Eredivisie niet veel later.

We maken een tijdsprong naar 2020. Door het coronavirus werd er niet zoveel gevoetbald en stopte het seizoen zelfs na 29 wedstrijden. NEC stond dat seizoen op de 8e plek en had mee kunnen doen aan de play-offs. Later dat jaar in augustus hervatte de competitie zich. NEC speelde niet geweldig, maar wist een plek in de play-offs af te dwingen.

De wedstrijden tegen Almere City, Roda JC en NAC Breda werden gewonnen. NEC mocht daardoor promoveren naar de Eredivisie en speelt daar dit seizoen nog steeds. Ze staan op de 9e plek met 19 punten.


Dit bericht delen:

Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024