70 jaar carnaval bij St. Anneke; Sinan Can onderscheiden als Topper

Van onze redactie | Fotograaf: Chrisje Staal
15 januari 2023

Carnaval met hart voor traditie en oog op de toekomst

St. Anneke vierde afgelopen weekend haar 70-jarig jubileum. Met een avondvullend programma met artiesten van binnen en buiten Nijmegen, een honderdkoppige Duitse dansgarde, Prinsen, een Topper en een zaal vol veren en steken vierde de vereniging het op eigen carnavaleske wijze.

Er mochten dan ook maar liefst zeventig jaar en 67 Pronkzittingen – slechts drie keer noopte de actualiteit tot afgelasting: eenmaal de watersnoodramp en tweemaal het coronavirus – gevierd worden. En dat deden de ruim 600 gasten in de Jan Massinkhal. Met elkaar, met Prins van Knotsenburg en met de vers benoemde Topper van St. Anneke: Sinan Can.

De leden en andere gasten van St. Anneke waren zichtbaar blij dat na twee jaar het feest weer gevierd kan worden. Willie en Wilma Hendriks, beide lid van St. Anneke: Wij maakte het 30, het 40, het 50 en het 60-jarig jubileum mee. Elk jubileum vierden we groots op onze zitting. Vorig jaar twijfelde we of het dit jaar wel door kon gaan. Wat heerlijk om hier weer te zijn.”

‘Dit is nou een traditie’
"Sinan Can is precies de juiste persoon om dit jaar als Topper van St. Anneke te benoemen", vertelt Mark Buck, President van de Nijmeegse Carnavalsvereniging, terugkijkend op een geslaagde Pronkzitting, "Sinan ís Nijmegen. Niet alleen heeft hij een groot hart voor de stad, maar ook personifieert hij het gastvrije en diverse Nijmegen. Sinan opent onze ogen, voor de stad, voor onze samenleving, voor de wereld. Hij maakt het kleine groot en het grote klein. En laat ons zien wat we samen delen. Laat dat nu ook de carnavalsgeest zijn! “

Sinan Can deelde voorafgaand aan de Pronkzitting, waarom de onderscheiding door St. Anneke hem positief verraste: “Carnaval is nou bij uitstek een feest dat in alle gelederen van de gemeenschap gevierd wordt. Over alle grenzen heen. Kijk, dat vind ik dus wel echt een traditie die we mogen koesteren.”

Op de vraag hoe hij zelf naar carnaval kijkt, antwoordt de presentator en programmamaker: “Het wordt niet overal even goed begrepen, maar carnaval is het volksfeest bij uitstek. Het heeft soms een wat ander imago, maar eigenlijk gaat het om een paar dagen per jaar wat losser en allemaal gelijk te zijn. Kunnen we dat eigenlijk niet allemaal gebruiken?’’
Deze boodschap deelde hij met de aanwezigen in de Jan Massinkhal en kon rekenen op instemming van de carnavalisten in de zaal. Maar de boodschap gaf ook stof tot nadenken: om er geen simpel drankgelag van te maken, zal het carnaval ook in de toekomst moeten blijven werken aan de inclusie van alle gelederen van de samenleving. Bedoeld of onbedoeld gaf Can de carnavalisten een belangrijk advies over de toekomst van hun feest

Topper van St. Anneke
Sinds 1972 benoemt Nijmeegse Carnavalsvereniging St. Anneke op haar Pronkzitting één Topper van St. Anneke. Jaarlijks mag één persoon met een aanzienlijke rol in de Nederlandse of Nijmeegse maatschappij of het carnaval, zich voegen in een lange lijst met namen als Johnny Jordaan, Majoor Bosshardt, Theo "Groadus fan Nimwegen'' Eikmans, Jan Terlouw, Coen Moulijn en Willibrord Frequin. In 2022 benoemde St. Anneke niet een individu tot Topper, maar een hele groep. Voor hun inzet om het coronavirus onder controle te krijgen kwam De Zorgmedewerker deze eretitel toe.


Dit bericht delen:

Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024