20-jarige man krijgt taakstraf voor poging zware mishandeling

Tekst: Van onze redactie | Fotograaf: Lars Schwachöfer
12 januari 2023

De rechtbank veroordeelt een 20-jarige Nijmegenaar voor een poging tot zware mishandeling. De man moet een taakstraf van 240 uur uitvoeren. Daarbij moet hij een schadevergoeding aan het slachtoffer betalen. 

Tijdens een stapavond in oktober 2021 vond in het centrum Nijmegen een vechtpartij plaats. Een vriend van de Nijmegenaar kreeg daarbij een klap van een 30-jarige man uit Druten. De Nijmegenaar schoot zijn vriend te hulp en schopte meerdere keren in op de man uit Druten terwijl hij op de grond lag. 

Geen poging doodslag

Volgens de officier van justitie was er sprake van poging doodslag, doordat de man uit Nijmegen meerdere keren hard tegen het hoofd van de man uit Druten zou hebben geschopt. De rechtbank gaat daar niet in mee. Volgens de rechtbank bevat het strafdossier onvoldoende informatie om vast te kunnen stellen dat de trappen van de Nijmegenaar van dusdanige kracht waren dat de kans bestond dat de man uit Druten zou kunnen overlijden. Zo volgt niet uit het bewijs op welke plaats van het hoofd de man uit Druten is geraakt. Ook de camerabeelden wijzen dit niet voldoende uit. 

Poging tot zware mishandeling

Volgens de rechtbank maakt de man uit Nijmegen zich wel schuldig aan een poging tot zware mishandeling door meerdere keren op het hoofd van het slachtoffer te trappen. 

Slachtoffer eigen aandeel in incident

Normaal gesproken zou de poging tot zware mishandeling een onvoorwaardelijke celstraf opleveren. De rechtbank weegt in het voordeel van de Nijmegenaar mee dat de man uit Druten eerst een vriend van hem sloegen daardoor een eigen aandeel had in het incident. Verder houdt de rechtbank rekening met het feit dat de Nijmegenaar geen strafblad heeft, zich aan de schorsingsvoorwaarden houdt en momenteel een opleiding volgt. De reclassering schat de kans op herhaling daarnaast als laag in. Daarom legt de rechtbank geen gevangenisstraf maar een taakstraf op.  

Schadevergoeding deels toegewezen

De man uit Druten eiste een schadevergoeding van 1.200 euro. De rechtbank wijst, rekening houdend met bedragen die Nederlandse rechters in vergelijkbare gevallen toewijzen, een bedrag van 250 euro toe. 


Dit bericht delen:

Advertenties