Nijmeegse dichter vangt burgerlijke ongehoorzaamheid in nieuwe bundel

Van onze redactie
8 januari 2023

Jasper Serraris (34) zoekt in zijn nieuwe dichtbundel ‘Meer hout op het vuur’ naar de grenzen van verbintenis, moed en adrenaline. De bundel verschijnt - op 27 januari bij de Paraplufabrieken aan de Van Oldenbarneveltstraat 63-A - tijdens de Poëzieweek 2023 bij de Nijmeegse uitgeverij Proces-Verbaal met een feest en expositie in de Paraplufabriek.

Het valt Serraris op dat er steeds meer mensen zijn die burgerlijke ongehoorzaamheid niet schuwen. Serraris kan zich goed identificeren met de gevoelens van deze mensen: "Bij het woord 'activist' dacht men in het verleden al snel aan links radicaal. Maar de afgelopen jaren is dit beeld veranderd. Kijk naar de boerenprotesten, de antikolonialisten, slachtoffers van de toeslagen affaire, de lhbtiq+-beweging, mensen in woningnood, en groepen die kritiek hadden op het coronabeleid.”

Serraris leidde zelf een dubbelleven. Terwijl hij in overhemd naar kantoor ging, werd hij in nieuwsartikelen over zijn klimaatacties beschouwd als links radicaal. In 'Meer hout op het vuur' blijven specifieke thema's uit. Serraris richt zich op de mens achter de acties. Met een afwisseling van korte, soms absurdistische gedichten probeert Serraris het innerlijk vuur op te stoken. Met andere gedichten kijkt hij in de ziel van de activist. 'Meer hout op het vuur' is een bundel voor iedereen die de afgelopen jaren de straat op ging, vol lef en adrenaline.


Dit bericht delen:

Advertenties