Holocaust-overlevende uit Nijmegen vertelt haar verhaal

Van onze redactie
4 januari 2023

Hoe mijn halfzusje uit Nijmegen verdween | Holocaust Memorial Day Getuigenis door Janny Schinkel-Jacob
Maandag 30 januari 2023 | 20.00-21.30 uur in LUX, Mariënburg 38-39, Nijmegen. Organisatie: Radboud Reflects en Comité 4 & 5 mei

Janny Schinkel-Jacob woonde tijdens de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog aan de Daalsedwarsweg in Nijmegen-Oost. Als half-Joods meisje had zij niet zoveel te vrezen. Maar dat gold niet voor haar vader Joseph Jacob en halfzus Alida. Janny Schinkel-Jacob heeft scherpe herinneringen aan de dag waarop de Duitsers aanbelden en vroegen of Rosetta Jacob in hun huis woonde. Omdat Rosetta de tweede naam was van Alida, kon Janny ontkennend antwoorden en voorkomen dat haar zusje werd opgepakt. Kom luisteren naar het indrukwekkende verhaal van Holocaust overlevende Janny Schinkel-Jacob.

Nooit meer terug
Janny Schinkel-Jacob werd geboren in een gezin met zes kinderen: haar vader was Joods, haar moeder niet. Uit een eerder huwelijk had haar vader ook een dochter, Alida. Zij kwam tijdens de oorlog weer bij haar vader en zijn gezin wonen. Alida zal in 1943 toch uit Nijmegen verdwijnen en nooit meer terugkeren. Vader Joseph Jacob werd actief achtervolgd, kwam ook nog in een werkkamp terecht, maar zou uiteindelijk de oorlog overleven. Recent zijn bij het huis waarin het gezin Jacob woonde, twee Stolpersteine geplaatst.

Holocaust-onderzoeker Ria van den Brandt gaat in gesprek met Janny Schinkel-Jacob. Voorafgaand aan het interview geeft historica Jan Julia Zurné een korte lezing. De avond wordt geopend door Han van Krieken, rector magnificus van de Radboud Universiteit, en muzikaal omlijst door violist Thomas Ruffmann.

Over de sprekers
Janny Schinkel-Jacob overleefde als half-Joods meisje de Tweede Wereldoorlog.

Ria van den Brandt is onderzoeker aan de Radboud Universiteit. Haar onderzoek concentreert zich op Joodse getuigenissen van de Tweede Wereldoorlog en de levenswijsheid in deze getuigenissen, in het bijzonder in relatie tot concentratiekamp Theresienstadt.

Jan Julia Zurné is politiek historicus aan de Radboud Universiteit. Ze doet onderzoek naar de bezettingsgeschiedenis van West-Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog en de nasleep hiervan, met speciale aandacht voor criminaliteit, justitie- en politiegeschiedenis en transitional justice.

Thomas Ruffmann is violist. Hij speelde al jong in het kamerorkest van Erlangen en ontdekte later zijn liefde voor klezmer. Daarnaast is hij de oprichter en inspirator van Klefor: het Klever Freundschaftsorchester, dat voornamelijk uit vluchtelingen-muzikanten bestaat.

Han van Krieken is rector magnificus van de Radboud Universiteit.

Deelname
Deelname kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant.

 

Dit bericht delen:

Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024