Valkhof Museum restaureert 'Parijs aan de Waal'

Van onze redactie | Foto's via Valkhof Museum
29 december 2022

We zagen dit bericht van het Valkhof Museum op social media: "‘Probably Paris’ stond er in de Amerikaanse veiling catalogus. Kunsthandelaar Patrick Peeters wist wel beter: dit is Nijmegen. De ontdekking van het schilderij was groot nieuws begin 2021 en haalde onder andere het NOS-journaal.

Op het schilderij zie je de stad vanaf de overkant van de Waal bij Lent. Het gaat vermoedelijk om een zogenaamd ‘lambriseringsstuk’ - een soort behangschilderij. Over de maker is nog vrijwel niks bekend: een naam of handtekening is niet te bekennen. Wel weten we inmiddels dat het schilderij waarschijnlijk tussen 1778 en 1780 is gemaakt. De in 1778 gebouwde Nieuwe Stadsherberg is namelijk al afgebeeld en de in 1780 gesloopte oude Meipoort is nog zichtbaar. Op links spot je nog de middeleeuwse Lappentoren, die in 1784 instortte. De datering strookt met de stijl van het werk, die voluit 18de eeuws en nog niet romantisch 19e eeuws is. De zoektocht naar de maker en hoe het schilderij in de Verenigde Staten is beland, gaat ondertussen verder.

Op dit moment hangt het werk in het atelier van het Valkhof Museum voor een restauratiebeurt. Op de foto verwijdert een medewerker zorgvuldig de vergeelde vernislaag. De heldere kleuren van 'Parijs aan de Waal' komen langzaam tevoorschijn."


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen