Lichtjes op de Britse Militaire begraafplaats Jonkerbos

Tekst: Karel Hermsen | Fotograaf: Geert Timmer
24 december 2022

Op de Britse  Militaire begraafplaats Jonkerbos aan de Burgemeester Daleslaan werden vanmiddag herdenkingslichtjes ontstoken.

De traditie ontstond begin jaren negentig met het ontsteken van kaarsjes op kerstavond  op de Canadese begraafplaats in Holten. Dit initiatief kreeg in het hele land veel navolging. De Britse militaire begraafplaats Jonkerbos doet dit jaar voor de zesde keer mee om de herinnering levend te houden aan de jonge mannen die hun leven lieten voor de vrijheid van ons land. Kerstmis, het feest van het licht en herinnering, kan voor vele nabestaanden niet worden gevierd met hun in de oorlog omgekomen familieleden. Iets wat wij nu in alle vrijheid wel kunnen.

Britse Militaire begraafplaats Jonkerbos

Op de begraafplaats zijn vanaf 1947 Britse soldaten herbegraven. Deze soldaten lagen aanvankelijk verspreid op tientallen tijdelijke oorlogsbegraafplaatsen. Op begraafplaats Jonkerbosch liggen in totaal 1653 mensen; 99 van hen zijn nooit geïdentificeerd. 

Een warm licht op de begraafplaats Jonkerbos

Het  initiatief om de lichtjes te plaatsen wordt van harte ondersteund door de Gemeente Nijmegen. Burgemeester Bruls en wethouder Broeren waren zelf aanwezig om de kinderen van verschillende Nijmeegse basisscholen te verwelkomen en hen uit te nodigen om de kaarsjes te plaatsen. Een grote groep vrijwilligers droegzorg voor het aansteken van de lichtjes en nadat  alle graven voorzien waren van de kaarsjes en de gehele begraafplaats nu verlicht is, werd stilgestaan bij dit bijzondere moment.

Het Blaos Brass Quintet speelde muziek, o.a. met warme klanken als Eternal Flame, Jerusalem, Great is thy faithfulness, de Jupiter Hymn, en To my Country. Uiteraard ontbrak ook ter afsluiting The Last Post niet.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen