Gezellig en gezond de wintermaanden door met Stichting Thuisgekookt

Van onze redactie
23 december 2022

De wintermaanden zijn voor veel mensen het toppunt van gezelligheid. Lichtjes, lekker eten en natuurlijk een huis vol vrienden of familie: het kan vaak niet op. Toch is dit niet voor iedereen de realiteit.

Sterker nog: veel mensen ervaren juist tijdens de donkere maanden een groter gevoel van sociale eenzaamheid en ook lekker eten is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Stichting Thuisgekookt probeert daarom twee vliegen in één klap te slaan door buren aan elkaar te koppelen voor een lekkere, verse maaltijd én gezellig contact! Ook voor wie dat niet kan betalen, want Stichting Thuisgekookt opende een donatiepot zodat ook mensen met een hele krappe beurs een lekkere verse maaltijd kunnen ontvangen.

Buren die zorgen voor elkaar
Voor de meeste mensen is het de gewoonste zaak van de wereld om elke dag vers en gezond te koken. Helaas is dit voor mensen met een kwetsbaarheid vaak een hele uitdaging. Mensen die vanwege de leeftijd niet meer voor zichzelf kunnen koken, bijvoorbeeld, of die door ziekte of een handicap geen energie over hebben om elke dag een verse maaltijd op tafel te zetten. Stichting Thuisgekookt is er speciaal voor de mensen bij wie elke dag koken niet meer lukt. Maar liefst 21.000 vrijwillige thuiskoks meldden zich bij Stichting Thuisgekookt aan om te koken voor een buur voor wie dat niet meer vanzelfsprekend is. Zo gaan we terug naar wat vroeger heel normaal was: buren die zorgen voor elkaar!

Een gezellige, betaalbare maaltijdservice
Niet alleen een maaltje, ook een praatje is voor veel mensen geen overbodige luxe. Bij Stichting Thuisgekookt gaan die twee aspecten dan ook hand in hand. Niet alleen een gezonde, vers gekookte maaltijd van een buur, maar ook een buur die de tijd neemt om even te kletsen. Zo ontstaat er een win-win situatie voor beide buren, want iedereen is gebaat bij wat meer contact in de buurt! De thuiskok verzorgt één of twee keer per week een lekkere, warme maaltijd en komt deze brengen als de ontvanger niet meer in staat is deze af te halen. Bij Stichting Thuisgekookt staat niets vast en gebeurt alles in overleg. Wil je liever de maaltijd af komen halen? Dan regelen ze dat! Bovendien kookt de thuiskok voor de kostprijs van de ingrediënten, waardoor een maaltijd tussen de €3,30 en €6,60 euro kost. Daarmee is het een betaalbaar alternatief voor een maaltijdservice en bovendien een stuk gezelliger!

Donatiepot
Het zal niemand ontgaan zijn: steeds meer mensen moet het met steeds minder doen. Boodschappen worden duurder en voor mensen die niet meer voor zichzelf kunnen koken ligt een lekkere, verse maaltijd soms ver buiten bereik. Omdat Stichting Thuisgekookt veel berichten kreeg van mensen die geen tijd of ruimte hebben om te koken maar wél graag mensen in de buurt willen helpen opende Stichting Thuisgekookt een donatiepot. Hier kunnen mensen één (€6,60) of meerdere vers gekookte maaltijden doneren aan iemand die dat zelf niet meer kan betalen. Zo werden er al 22 maaltijden geschonken.

Op thuisgekookt.nl/doneren kun je ook een maaltijd doneren!

Zo werkt Stichting Thuisgekookt
Wanneer je je aanmeldt bij Stichting Thuisgekookt belt één van de medewerkers je op voor een uitgebreid intakegesprek. Hierin worden eet- en dieetwensen en andere speciale voorkeuren doorgenomen. Je aanvraag wordt uitgestuurd naar alle aangemelde thuiskoks die binnen anderhalve kilometer van jouw adres wonen. Geen zorgen, je adres wordt niet meteen bekend gemaakt. Als iemand zich herkent in jouw eet- en dieetwensen worden jullie aan elkaar voorgesteld, vaak al binnen 48 uur, en wordt er een proefmaaltijd gekookt. Zo kunnen beide partijen bekijken of het klikt. Vervolgens worden er vaste afspraken gemaakt over de kookdagen, de prijs en of de maaltijd gebracht of gehaald wordt. Binnen een mum van tijd kun je zo genieten van een verse, warme maaltijd!


Dit bericht delen:

Advertenties