Wetenschappers maken zich sterk voor een gezonde levensstijl

Van onze redactie
23 december 2022

Iedereen weet dat een gezonde levensstijl veel voordelen heeft, maar waarom hebben we dan massaal overgewicht en sporten en slapen we te weinig? Radboud Academy biedt een vierdelige cursus aan.

Hoogleraren prof. dr. Anne Speckens, prof. dr. Maria Hopman en onderzoekers dr. Manon van den Berg en dr. Jacqueline van der Meij komen in actie. Tijdens de vierdelige For the Curious-cursus Levensstijl en Gezondheid delen zij de laatste wetenschappelijke inzichten op het gebied van beweging, voeding, slaap en een gezonde geest in een gezond lichaam. De cursus is gericht op een breed geïnteresseerd publiek en vindt plaats op de campus van de Nijmeegse Radboud Universiteit.

De invloed van mindfulness
Prof. Dr. Anne Speckens is hoogleraar psychiatrie en hoofddocent van de cursus. Ze houdt zich met name bezig met mindfulness based cognitieve therapie. “We bevinden ons als samenleving in onzekere tijden. Er is sprake van vergrijzing, en er zijn steeds minder mensen om het werk te doen in de gezondheidszorg, het onderwijs en andere sectoren. We zullen dus beter moeten leren omgaan met de lastige dingen in ons leven. Mindfulness kan daarbij helpen.” Speckens geeft aan dat mindfulness kan helpen om psychische klachten zoals angst en depressie te verminderen, maar ook de kwaliteit van leven kan verhogen van mensen die aan lichamelijke ziekten lijden. Hierover zal ze wat meer vertellen tijdens het laatste college. “We zullen tijdens het laatste college ook wat oefeningen doen in mindfulness, om meer zicht te krijgen op wat je in je lichaam voelt of te merken hoe vaak je aandacht afgeleid wordt en hoe je je aandacht weer kan terugbrengen naar een focus.”

Een gezonde levensstijl
Naast mindfulness zijn ook beweging, voeding en slaap van invloed op een gezonde levensstijl. Prof. dr. Maria Hopman is hoogleraar fysiologie en focust zich op inactiviteit in relatie tot chronische ziektes. Op woensdagavond 18 januari 2023 gaat ze in op deze relatie. “De laatste 50 tot 100 jaar bewegen we steeds minder. De helft van de Nederlandse bevolking beweegt geen half uur per dag.
Deze beweegarmoede is geassocieerd met meer dan 30 chronische ziekten zoals de hart- en vaatziekten en suikerziekte.” Tijdens het eerste college vertelt ze meer over het belang van bewegen vanuit een evolutionair perspectief. Op woensdagavond 25 januari zal diëtist onderzoeker dr. Manon van den Berg wat meer vertellen over welke voedingsfactoren nu echt effect hebben op de gezondheid. Onderzoeker dr. Jacqueline van der Meij zal vervolgens een week later stilstaan bij het onderwerp slapen en de invloed op de gezondheid.

Goede voornemens
Wil jij het nieuwe jaar beginnen met het goede voornemen om een gezondere levensstijl te
hanteren? Schrijf je dan voor 11 januari 2023 in voor de vierdelige For the Curious-cursus Levensstijl en Gezondheid, die wordt aangeboden door Radboud Academy. De cursus start op 18 januari 2023 en vindt vervolgens iedere woensdagavond plaats op de campus van de Radboud Universiteit. Meer informatie over de cursus en inschrijven lees je hier.


Dit bericht delen:

Advertenties