Nieuwe Virtual Reality-filmbeleving in Lux

Tekst: Van onze redactie | Fotograaf: Ger Neijenhuyzen
20 december 2022

Vanaf donderdag 22 december gaat LUX van start met het eerste dagelijkse VR-programma ooit. Een wereldprimeur, aangezien het de eerste keer is dat Virtual Reality hiermee een vast onderdeel is van de programmering.

Voor het eerst krijgt Virtual Reality een vaste plek in de programmering van drie Nederlandse filmtheaters van LUX Nijmegen, Lantarenvenster Rotterdam en Schuur Haarlem. ''Een half jaar lang ervaar je in onze filmzaal en in ons café spectaculaire verhalen via Virtual Reality via een van de individuele, interactieve VR-installaties of samen in de filmzaal met 360º VR Cinema. Beleef verhalen op de meest bijzondere plekken die je verbeelding te boven gaan. Onder de noemer NU:Reality reis je je wildste dromen achterna'', aldus Lux

VR-programma Journeys Beyond Belief

Vanmidag werd het systeem al in bijzijn van de pers gebruikt. Het programma Journeys Beyond Belief, drie maanden te zien, is het eerste programma van Nu:Reality en bestaat uit verschillende VR-ervaringen. Sta op de top van de Mount Everest, ontdek de mysterieuze diepten van de oceaan of sta oog in oog met dinosaurussen in een prehistorische jungle. Het programma bestaat uit de onderstaande VR-filmervaringen:

Everest

Beklim de Mount Everest met Sherpa Tenji. Hij klimt hoger en hoger in de zogenaamde ‘Death Zone’, een gebied met weinig zuurstof. In deze race tegen de klok word je opgeslokt door een lawine, steek je een rotsspleet over, beland je in een storm en geniet je van het uitzicht vanaf de top van de wereld.
 
Strands of Mind

Verken een wereld voorbij de grenzen van de menselijke waarneming, vol mysterie, schoonheid en duisternis. Laat je meenemen op een ontroerende reis door de verwevenheid van het bestaan.
 
Genesis

Een meeslepend avontuur langs 4,7 miljard jaren van evolutie. Sta oog in oog met dinosaurussen en zie de aarde vanuit een nieuw perspectief.
 
Biolum

Biolum plaatst je in de rol van Rachael (Dominique Tipper), een ervaren duiker die de mysterieuze diepten van de oceaan verkent. Ze wordt begeleid door expeditieleider Eva (Charlotte Rampling), een gerenommeerde mariene wetenschapper en mentor. Terwijl Rachael je meeneemt in deze VR-onderwereld, ontdekt ze dat lichtgevende parasieten de flora en fauna van de oceaan infecteren.
 
Dream Builders: The Cenotaph for Newton

In een tuin omgeven door mist verschijnt langzaam een gigantische, monumentale koepel verschijnt. Het is de Cenotaaf voor Isaac Newton, maar die werd, net als vele andere monumenten, nooit gebouwd. "Dream Builders" is een poëtische reis naar gebouwen die voorheen alleen op papier bestonden.
 
The Miracle Basket

Beeldend kunstenaar en verhalenverteller Abner Preis vertelt ogenschijnlijk simpele verhaaltjes met een diepere maatschappelijke laag. The Miracle Basket is een soort tot leven gewekt pop-upboek dat een nieuwe kijk biedt op de klimaatcrisis en politieke opstanden van vandaag de dag.


Dit bericht delen:

Advertenties