Lichtjes op de Britse Militaire begraafplaats Jonkerbos op 24 december

Van onze redactie
12 december 2022

Op de Britse  Militaire begraafplaats Jonkerbos in Nijmegen aan de Ien Daleslaan worden op kerstmiddag/avond, zaterdag 24 december 2022 om 16.00 uur, herdenkingslichtjes ontstoken.

Jaarlijkse herdenking Lichtjesavond
De traditie ontstond begin jaren negentig met het ontsteken van kaarsjes op kerstavond  op de Canadese begraafplaats in Holten. Dit initiatief kreeg in het hele land veel navolging. De Britse militaire begraafplaats Jonkerbos doet dit jaar voor de zesde keer mee om de herinnering levend te houden aan de jonge mannen die hun leven lieten voor de vrijheid van ons land. Kerstmis, het feest van het licht en herinnering, kan voor vele nabestaanden niet worden gevierd met hun in de oorlog omgekomen familieleden. Iets wat wij nu in alle vrijheid wel kunnen.

Zelf een lichtje plaatsen?
De organisatie nodigt iedereen uit om, voordat u zelf aan een gezellige kerstavond met uw familie begint, even stil te staan bij deze helden op de begraafplaats Jonkerbos. Iedereen is van harte welkom.
Heeft uw kind interesse om op deze middag mee te doen met het plaatsen van de lichtjes dan kan dat uiteraard. Het programma start om vier uur. Zie onder voor meer informatie.

Britse Militaire begraafplaats Jonkerbos
Op de begraafplaats zijn vanaf 1947 Britse soldaten herbegraven. Deze soldaten lagen aanvankelijk verspreid op tientallen tijdelijke oorlogsbegraafplaatsen. Op begraafplaats Jonkerbosch liggen in totaal 1653 mensen; 99 van hen zijn nooit geïdentificeerd. 

Een warm licht op de begraafplaats Jonkerbos
Het  initiatief om de lichtjes te plaatsen wordt van harte ondersteund door de Gemeente Nijmegen. Burgemeester Bruls en wethouder Broeren zullen zelf aanwezig zijn om de kinderen van verschillende Nijmeegse basisscholen te verwelkomen en hen uit te nodigen om de kaarsjes te gaan plaatsen. Een grote groep vrijwilligers draagt zorg voor het aansteken van de lichtjes en als alle graven voorzien zijn van de kaarsjes en de gehele begraafplaats is verlicht, wordt stilgestaan bij dit bijzondere moment.

Het Blaos Brass Quintet verzorgt de muziek, o.a. met warme klanken als Eternal Flame, Jerusalem, Great is thy faithfulness, de Jupiter Hymn, en To my Country. Uiteraard ontbreekt ook ter afsluiting The Last Post niet.

Meer informatie via Facebookpagina: www.facebook.com/LichtjesopJonkerbos 
Eventuele vragen via: lichtjesopjonkerbos@gmail.com


Dit bericht delen:

Advertenties