Expositie in Van ’t Lindenhoutmuseum over jong ouderverlies: ‘Niemands Nummer 1’

Van onze redactie
11 december 2022

Vanaf 21 december is er in het Van ’t Lindenhoutmuseum ‘Niemands Nummer 1’ te zien, een expositie gebaseerd op de gelijknamige documentaire over jong ouderverlies.

Het documentaireplan waar makers Pippi Dijkstra en Wim Brouwers in 2021 mee afstudeerden aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, vormt de basis van deze expositie. De documentaire en de expositie laten zien waar je tegenaan loopt als je beide ouders verliest.

Opgroeien zonder ouder(s), kun je je dat voorstellen? Er zijn veel jonge wezen die tussen wal en schip vallen. Dit omdat zij volgens de wet als volwassene worden gezien wanneer zij 18 jaar zijn. Zo kun je zonder pardon je huis worden uitgezet, moet je de financiële zaken van je ouders regelen en je studie zien te halen. En dat terwijl je midden in een rouwproces zit. Hiermee verlies je niet alleen je ouders, maar ook je veilige basis. Dat niet alleen, ook relaties met school, vrienden en familie veranderen. Want wie gaat je nu de weg wijzen, wie vraag je om hulp? Hoe vind je dan een weg in het leven zonder ouders, wanneer je niemands onvoorwaardelijke nummer 1 meer bent?

Over de documentaire
In de documentaire van +/- 30 minuten, die ook in het museum te zien is, nemen de makers je mee in drie persoonlijke verhalen van jonge nabestaanden. Je ziet hoe ze een weg zoeken in hun leven, terwijl ze moeten opgroeien zonder hun onvoorwaardelijke thuis: ouders. Hoe ziet hun leven eruit? Waar lopen ze tegenaan? En hoe zorgen zij er voor dat de wereld weer aan hun voeten ligt?

Met werk van Jojanneke van den Bosch
In de expositie is werk te zien van Jojanneke van den Bosch (1975), oprichter van WeesWijzer, platform en kennisinstituut voor en over weeskinderen in Nederland. Ze studeerde in 1998 af als grafisch en interactief ontwerper aan de Willem de Kooning Academy (destijds Academie van Beeldende Kunsten Rotterdam). Van den Bosch verloor beide ouders op veertienjarige leeftijd, en ervoer aan den lijve hoe uitdagend en bij tijd en wijle moeilijk het is om je leven als jongere op te bouwen zonder vangnet van ouders en familie. Haar achtergrond als ontwerper geeft haar de creatieve mogelijkheid om vorm te geven aan emoties die wezen (kunnen) voelen, en de situaties waar zij vaak tegen wil en dank in kunnen belanden. Hun emoties zijn van alle tijden.

‘Niemands Nummer 1’ is van 21 december 2022 tot mei 2023 te zien tijdens reguliere openingstijden. Toegang tot het museum is gratis met een Museumkaart. Bekijk onze bezoekersinformatie voor actuele openingstijden.

Meer informatie kun je vinden op de website van de makers, www.niemandsnummereen.nl.

VAN ‘T LINDENHOUTMUSEUM | vantlindenhoutmuseum.nl
Kinderdorp Neerbosch, Scherpenkampweg 58, 6545 AL Nijmegen
M 06 30 84 82 38 / E  info@vantlindenhoutmuseum.nl


Dit bericht delen:

Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024