Architectuurcentrum Nijmegen: 'De straat als vijandig huis'

Van onze redactie
10 december 2022

Spikes op vlakke oppervlaktes, bankjes met oncomfortabel bol zitvlak, armleuningen in het midden van bankjes, hoge rugleuningen, paaltjes onder afkappingen en leunsteunen in plaats van bankjes. Ook in Nijmegen zijn veel voorbeelden te vinden van vijandige architectuur: ingrepen om daklozen en andere ‘outcasts’ zoals hangjongeren uit de openbare ruimte te weren. 

Wat als de straat je huis is, maar je er niet welkom bent? Ga mee op verkenning met een ex-dakloze en ‘public space detective’ Floor van Ditzhuyzen, langs plekken die belangrijk en ongastvrij zijn voor de dakloze Nijmegenaar.

Voor vertrek vertelt Floor van Ditzhuyzen meer over vijandige architectuur: wat is het en hoe wordt het ingezet? Als zogenaamd ‘public space detective’ observeert en onderzoekt ze de publieke ruimte. Ze is onderdeel van de Rotterdamse designstudio Ontwerpwerkplaats en mede-oprichter van het We Love Public Space Festival. Tijdens de rondleiding helpt ze ons speuren naar hostile architecture.

Het Architectuurcentrum Nijmegen (ACN) is het centrum voor ideevorming en uitwisseling over architectuur, stedenbouwkunde en de ruimtelijke ontwikkeling van Nijmegen. 
In samenwerking met relevante partijen worden producties opgezet, debat-avonden en activiteiten georganiseerd. Het ACN zet daarbij haar kennis en netwerk in om dilemma’s in de stad te duiden, op de agenda te zetten en oplossingen aan te dragen. 

De wandeltocht vindt plaats op vrijdag 16 december van 16:30 – 18:00, en start op het Kelfkensbos (bij de ‘Godenpijler’). Tickets 7,50 (gratis voor studenten). Link naar het programma op de website.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen