Schitterende jurken gemaakt van mondkapjes in CWZ

Van onze redactie | Fotograaf: Rob Kleinjans
10 december 2022

Te zien in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) aan de Weg door Jonkerbos 100, jurken gemaakt van mondkapjes door kunstenaar Jacoliene Nieboer.

De coronapandemie maakte Jacoliene somber en gefrustreerd en daardoor groeide bij haar de behoefte iets moois te maken van de mondkapjes die een tijdlang het straatbeeld bepaalden en die voor haar symbool staan voor de pandemie. De kunstcommissie CWZ zag de jurken en vond dat ze een mooi plekje waard waren in CWZ, waar de coronapandemie ook zo’n grote impact gehad heeft en dit nu op zo’n artistieke manier verbeeld is.

 Mijn jurken noem ik Co-fits

Vorig jaar ontwierp Jacoliene haar eerste mondkapjesjurk en inmiddels heeft ze er al vijf gemaakt. Jacoliene: ‘Ineens was daar een straatbeeld vol mondkapjes. Moest je je handen ontsmetten en werd je door plastic schermen, linten en stippen uit elkaar gehouden. Ik kon niet wennen aan deze bevreemdende werkelijkheid, de romantiek van het leven maakte plaats voor angst voor de dood. Normaal gesproken schilder ik maar ik heb ook een liefde voor kleding maken. Het materiaal bleek heel interessant om mee te werken. Ik noem mijn jurken Co-fits en ze hebben me door de pandemie heen gesleept.’

Hoe maak je zo’n jurk?
Jacoliene: ‘Ik teken geen ontwerp vooraf maar maak de jurk direct op een paspop. Met spelden zet ik de mondkapjes vast op een paspop en zie dan hoe mijn ontwerpt groeit. En als ik zie dat het klopt, dan haal ik de mondkapjes van de paspop af en naai ik ze met mijn naaimachine op de juiste plaats aan elkaar. Zo bouw ik stukje bij beetje verder tot de jurk klaar is.’

De jurken zijn nog tot het eind van dit jaar te zien in CWZ. Ze staan op het balkon in de Binnentuin en zijn vanuit de Binnentuin te bezichtigen.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen