Agent aan auto meegesleurd door verdachte: OM eist gevangenisstraf

Tekst: Van onze redactie | Fotograaf: Lars Schwachöfer
8 december 2022

“Wat begon met het overtreden van de Opiumwet is geëindigd in een fors geweldsfeit. Geweld tegen een agent, die daar zijn werk deed.” Het Openbaar Ministerie eiste vandaag voor de rechtbank in Arnhem een gevangenisstraf van 24 maanden (waarvan 8 voorwaardelijk) tegen een 22-jarige verdachte voor het meesleuren van een agent met zijn auto en overtreding van de Opiumwet.

In de nacht van vrijdag 3 op zaterdag 4 juni maakt een politiemedewerker een melding van een mogelijke drugsdeal in het centrum van Nijmegen. Daarbij herkent hij een 22-jarige man uit Nijmegen, die achter het stuur van een auto zit.

Twee politiecollega’s, die zich per fiets verplaatsen, gaan op die melding af, en hoewel de verdachte intussen van auto wisselt, wordt hij ongeveer een half uur na de eerste melding staande gehouden voor controle. De agenten leggen hun fietsen voor zijn auto zodat hij niet weg kan en vragen hem meermaals de motor af te zetten. Dan rijdt verdachte eerst hard achteruit, maar als ook die weg belemmerd blijkt te zijn, stopt hij.

Agenten staan aan beide kanten van zijn voertuig, proberen hem te laten luisteren, dat doet hij niet, en dan slaan de agenten met wapenstokken op zijn ruit. Uiteindelijk lukt het één van de agenten aan de bestuurderszijde om het portier te openen en hij buigt in de auto in een poging de motor af te zetten.

Dan besluit de verdachte gas te geven en weg te rijden.

Uit onderzoek blijkt later dat de agent ongeveer zestien meter wordt meegesleurd. De auto passeert, met een snelheid tussen de 17 en 23 kilometer per uur, op minder dan een meter een verankerde verkeerspaal. Daartussen bevindt zich het slachtoffer, een volwassen man. Het Openbaar Ministerie acht daarom poging tot zware mishandeling bewezen. De officier van justitie in haar requisitoir: “Het is niet lastig voor te stellen dat het slachtoffer rakelings langs deze paal moet zijn gegaan. Als je vol gas met een auto wegrijdt, met iemand half in je auto, dan is je auto een wapen.”

Daarnaast legt het OM de verdachte bezit en langdurige handel van harddrugs ten laste. In de auto werd 15,5 gram cocaïne en bijna 2 gram van de drugs MDMA gevonden. Op zijn vluchtroute ligt, vlak na het incident en midden op straat in het volle zicht, een zak van bijna 17 gram MDMA en andere middelen. In de auto ligt voor 2425 euro aan contant geld. Op in beslaggenomen telefoons staat een groot aantal contacten met namen als ‘2CB Oss’, ‘Arnhem GHGB’ en ‘Jerome Xtc’, net als een aantal telefoonnummers van bij de politie bekende harddrugsgebruikers.

Ook vordert het OM een ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van 3 jaar. Omdat verdachte in een proeftijd liep moet hij wat het OM betreft ook een eerder voorwaardelijk opgelegde detentie uitzitten.

Het OM: “Het gaat hier om een verdachte die alles deed om niet gepakt te worden. Een verdachte die alleen maar aan zichzelf dacht. Aan zijn drugs. Aan zijn handel. Dit alles met een totaal gebrek aan respect voor anderen. Dit gedrag wordt niet getolereerd.”


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen