Open Dag Binnenvaartmuseum Nijmegen op 10 december

Van onze redactie
7 december 2022

Zaterdag 10 december op de Nijmeegse Waalhaven: bezoek de Open Dag van het Binnenvaartmuseum Nijmegen. Van 12:00 tot 17:00 zet het museum, dat in de oude raderstoomboot de Jos Vranken is gehuisvest, de deuren wagenwijd open.

Gidsen maken de aanwezigen wegwijs in de wereld die binnenvaart heet. Stichting Modelbouw Groep Devel zet de schijnwerper op een grote collectie scheepsminiaturen en leden beantwoorden al uw vragen. Want de wereld op het water is voor menigeen ‘van de wal’ nog altijd een raadsel. Daarom beschikt het binnenvaartmuseum over een ferme collectie boeken en naslagwerken waarin te achterhalen valt hoe men woont en werkt op het water.

Auteur Frank Antonie van Alphen draagt aanstaande zaterdag op gezette tijden voor uit ‘Roerdroomdonderland’. Om 14:00, 15:00 en 16:00. In zijn nieuwste, nog te verschijnen boek, beschrijft hij zijn jeugd aan boord van het ouderlijk binnenvaartschip en hoe hij vooral van zijn moeder de beatmuziek van de jaren zestig met de paplepel kreeg ingegoten.

Wilt u ‘Roerdroomdonderland’ aanschaffen? Dan kunt u zich voorintekenen om zo verzekerd te zijn van een exemplaar van het boek.

Cees van Dreumel zal met zijn schippersklavier, oftewel de trekharmonica, de nodige anekdoten muzikaal ondersteunen. Piet Leensen demonstreert hoe je touw splitst, een mooi oud ambacht. Frits Robeerst exposeert een fraaie selectie boeken uit zijn privékerstbibliotheek.

En heeft u net als de gidsen dorst gekregen van alle verhalen? Dan is de bar van het Katholiek Sociaal Cultureel Centrum geopend. Aan te raden valt wel de nodige contanten mee te nemen want pinnen is onzeker. Boven- en onderdek van de Jos Vranken zijn helaas slecht toegankelijk voor rolstoelers.

binnenvaartmuseumnijmegen.nl

Foto: familiearchief Van Alphen/Kerkhoff


Dit bericht delen:

Advertenties