Nijmeegs grootste muziekinstrument weer te bekijken en te beluisteren

Van onze redactie | Fotograaf: Flip Franssen
6 december 2022

Het grote orgel van de Stevenskerk was het afgelopen half jaar ingepakt in een laag plastic afdekmateriaal om het te beschermen tegen bouwstof. Met Sinterklaas pakt de Stevenskerk het weer uit!

Het Königorgel werd in de jaren 1773 – 1776 gebouwd door de Keulse orgelbouwer Ludwig König. Het heeft, net als de Stevenskerk, veel rampspoed meegemaakt en werd bij het bombardement van 22 februari 1944 zwaar beschadigd. De omvangrijke restauratie werd in 1974 voltoord. In 2019 heeft een nieuwe, bescheiden, restauratie plaats gevonden, waarbij de orgelkas in de oorspronkelijke strogele kleur werd teruggebracht en de ornamenten opnieuw met bladgoud werden bekleed. In 2019 werd het Königorgel door De Volkskrant op plaats 7 gezet van de lijst van ‘De 15 Orgels die u gehoord moet hebben’.

Openingsconcert

Het uitgepakte Königorgel is voor het eerst weer in volle glorie te bekijken en beluisteren bij het concert Dromen als Messiaen met organist Berry van Berkem, op vrijdag 9 december om 20.30 uur. Kaarten á € 14,79 zijn te bestellen via: ikbenaanwezig.nl. Ze zijn ook op de avond zelf te verkrijgen aan de kassa (alleen contant).


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen