Grote brand in pand aan Waalkade

Tekst en foto's: Lars Schwachöfer
4 december 2022

Vanavond brak omstreeks 22.15 uur brand uit in een pand aan de Waalkade. De brandweer bestrijdt de brand. Niemand lijkt gewond geraakt.

Een buurtbewoner liep in de straat en rook brand. Toen hij om zich heen keek, zag hij rook uit een dakkapel komen. Hij had zelf geen telefoon bij zich, maar vroeg studenten uit de straat 112 te bellen. Terwijl een van hen 112 belde, belden de anderen bij alle woningen aan. De meeste mensen verlieten direct hun woning. Gelijktijdig belde ook een buurvrouw, die de rook boven haar woning zag, de brandweer. De bewoners, een ouder stel dat op de bovenste twee verdiepingen woont, zijn naar buiten gevlucht en hebben ook de brandweer gebeld.

De politie controleerde omliggende woningen om zeker te zijn dat iedereen buiten stond. Enkele woningen staan leeg. De brandweer is massaal aanwezig en meer brandweerwagens zijn onderweg. De bewoners worden nagekeken door ambulancepersoneel in verband met ingeademde rook. Niemand raakte gewond en niemand hoefde naar het ziekenhuis.

De Waalkade, Lage Markt en Oude Haven zijn afgezet. Omwonenden die last hebben van de rook worden geadviseerd ramen en deuren te sluiten en mechanische ventilatie uit te schakelen. Een politiebus reed door de Lange Hezelstraat en agenten zetten de sirene aan en riepen door de megafoon dat bewoners ramen en deuren moesten sluiten.

Voor het geval de brand te snel om zich heen zou grijpen, werd ook een groot watertransport ingezet. Vanuit de Waal werd water opgepompt, om indien nodig veel water te kunnen gebruiken. Dit bleek uiteindelijk niet nodig, de brand was snel onder controle. Wel liep het pand forse schade aan meerdere kamers en het dak op. Stichting Salvage regelt met de verzekeraar een vervangende overnachtingslocatie voor de bewoners. Inmiddels is het pand onbewoonbaar verklaard.


Ook omliggende appartementen liepen roet-, rook- en waterschade op. De onderliggende kamers van het pand liepen forse waterschade op, mede doordat een waterleiding brand. Ook voor hen wordt een tijdelijke overnachtingslocatie geregeld. Team Brandonderzoek van de brandweer doet onderzoek naar de oorzaak en toedracht van de brand. De brandweer blijft nog enige tijd aanwezig in de straat.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen