De 3 kanshebbers voor de titel ‘Nijmegenaar van het Jaar’ zijn bekend. Met deze prijs, die deze keer voor de 15e keer wordt uitgereikt, wil de gemeente Nijmegenaren eren die afgelopen jaar een bijzondere prestatie met uitstraling voor de hele stad leverden. De 3 kandidaten die deze keer in aanmerking komen voor de eretitel ‘Nijmegenaar van het Jaar’ zijn Margriet Bosma, Harrie Clemens en Emile van der Staak.
Elke Nijmegenaar kon zoals ieder jaar de afgelopen tijd kandidaten opgeven voor de titel ‘Nijmegenaar van het Jaar’. Uit alle kandidaten is een selectie van 3 kandidaten gemaakt. Deze zijn op donderdag 1 december 2022 voorgesteld aan de onafhankelijke voordrachtscommissie en het digitale stadspanel, met ongeveer 3500 Nijmegenaren. Op 9 januari 2023 zal tijdens de nieuwjaarsreceptie bekend worden wie de winnaar is.
De 3 kandidaten zijn (in alfabetische volgorde):
Margriet Bosma
Margriet Bosma werkt sinds 2014 met hart en ziel op vrijwillige basis als coördinator bij de Voedselbank Nijmegen en Overbetuwe. Hier regelt zij alles op het gebied van de uitgifte aan klanten. Ze doet dit naast haar betaalde baan als proces engineer in de voedingsmiddelenindustrie. Iedere vrijdag plus heel veel extra vrije tijd is zij in de loods aan de Winkelsteegseweg te vinden of werkt ze elders op haar laptop om dingen voor de Voedselbank uit te werken. Met enthousiasme en een warm hart stuurt zij haar mensen aan en probeert het uitgifteproces in goede banen te leiden. Waar nodig springt zij zelf bij om de laatste voedselpakketten af te leveren. Het afgelopen jaar is het aantal huishoudens dat een beroep doet op de Voedselbank explosief gestegen van 750 naar 950. Margriet zet alles op alles om deze toename op te vangen en zorgt ervoor dat extra vrijwilligers worden ingezet en extra uitgiftes worden gerealiseerd.
Harrie Clemens
Harrie Clemens staat met deze nominatie symbool voor alle mensen in het onderwijs, die zich hard maken voor de belangen van leerlingen. Vooral als onderwijs niet vanzelfsprekend is, bijvoorbeeld voor de mensen die gevlucht zijn en hun toevlucht zoeken in Nederland. Harrie Clemens is gepensioneerd en was basisschooldirecteur van meerdere Nijmeegse basisscholen. Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak en duidelijk werd dat in Nijmegen Oekraïners opgevangen zouden worden, heeft hij zich ingezet voor het organiseren van onderwijs voor de Oekraïense kinderen in de basisschoolleeftijd. Dankzij zijn enthousiasme, zijn kennis en overtuiging dat deze kinderen – net zoals alle andere kinderen – recht hebben op en gebaat zijn bij goed onderwijs, lukte het hem om een team van (oud)docenten en vrijwilligers te verzamelen. Binnen korte tijd was het onderwijsprogramma klaar, waren lokalen ingericht, lesmaterialen verzameld en werd er een kennismaking georganiseerd voor de Oekraïense kinderen en hun ouder(s). Het is echter niet de eerste keer dat Harrie – ondanks zijn pensioen – dit presteerde. In het najaar van 2021 regelde hij onderwijs voor Afghaanse kinderen die tijdelijk in Heumensoord verbleven. Harrie is een rots in de branding voor alle jongens en meiden die in ons land een nieuw leven willen opbouwen, en dit nieuwe leven begint in zijn klassen.
Emile van der Staak
Emile van der Staak is de bevlogen chef-kok en eigenaar van De Nieuwe Winkel in Nijmegen. Emile kookt botanisch en zijn producten haalt hij onder andere uit het voedselbos in Groesbeek waar hij het liefste op een houtblok zit en nadenkt over nieuwe gerechten. Emile gelooft dat de keuzes van vandaag bepalen hoe de wereld van morgen eruitziet. Daarom maakt hij van doodgewone planten bijzondere gerechten. Zijn restaurant is in 2022 uitgeroepen tot het beste groenterestaurant ter wereld en is bekroond met maar liefst twee Michelinsterren en een groene ster voor duurzaamheid. Ook is De Nieuwe Winkel onlangs toegetreden tot de top 10 van de Lekker top 100. Naast dat deze kook-kunstenaar (gastronomisch) Nijmegen geweldig op de kaart zet, zorgt hij er ook voor dat een hele beweging in gang is gezet. Diverse Nijmeegse horecazaken gaan nu ook minder dierlijke en meer veganistische producten op het menu zetten. De Nieuwe Winkel is ook een kweekvijver voor mensen die deze kunst verstaan en vervolgens verspreiden naar andere restaurants.
Eerdere winnaars
De titel Nijmegenaar van het Jaar is (sinds de start in 2008) achtereenvolgens gegaan naar Said Achouitar (Initiatiefnemer vrijwilligersproject Futsal Chabbab), prof. dr. Sijbrand de Jong (Initiatiefnemer Cosmic Sensation), Mia Schoffelen (oprichter Nijmeegse School’s Cool), prof. dr. Bas Bloem (Zorgheld van het Jaar 2011), Roland van der Hoek (Nijmegen4KidsRights), Rob Jaspers (verslaggever De Gelderlander), Toine Tax (directeur poppodium Doornroosje), Hendrik-Jan Derksen (online community Welcome to Nijmegen), Eugenie Aartsen (Stichting gratis2dekansje), Rhea Elise Khoeblal (organisator Buiten Spelen piano’s), Linda van Aken (Vincentiusvereniging Nijmegen), Qader Shafiq (Bureau Wijland), Tim Hogenbosch (boswachter) en Oscar Hoiting (intensivist CWZ).