Basteicafé: De Bastei als Nijmeegse schatkamer van archeologie

Tekst: Van onze redactie | Fotograaf: Peter Eekelder
30 november 2022

Tijdens het Basteicafé van donderdag 8 december duiken we dieper in de Romeinse archeologische opgravingen op het terrein van De Bastei. Harry van Enckevort, senior archeoloog van Bureau Archeologie en Bodemkwaliteit van de gemeente Nijmegen, vertelt over deze bijzondere plek binnen Romeins Nijmegen en de bijbehorende opgravingen die hier zijn gedaan. Bas van Lingen, medewerker Tentoonstellingen en Presentaties van De Bastei, vertelt hoe deze opgravingen doorwerken in het museumprogramma.

Tussen 2015 en 2018 voerde Bureau Archeologie en Bodemkwaliteit van de gemeente Nijmegen archeologisch onderzoek uit aan de voet van de Valkhofheuvel. Daarover publiceerde het Bureau een tweedelig verslag, dat kort is samen te vatten: vroeger stond op deze plek een belangrijke Romeinse poort met wegdek, daarna verschenen middeleeuwse vestingwerken en nog later huizen voor de gegoede burgerij. Maar daarmee doen we de rijkdom van het onderzoek uiteraard tekort. Het rapport schetst ruim 2000 jaar aan fascinerende ontwikkelingen van deze bijzondere plek voor Nijmegen. De nieuwe inzichten en het vondstmateriaal kregen een plek in de vaste presentatie van museum De Bastei.

De presentatie is in handen van Eric Brouwer. De sfeervolle muzikale omlijsting door de huis-dj’s Jan-Willem Koolen en Maarten van de Ven plus de catering van DROOM! de Bastei maken deze avond compleet.

Tijd: 20.00 - 22.30 uur.
Kosten: € 5,00.
Aanmelden: Schrijf je van tevoren in via debastei.nl/basteicafe31. Let op: het aantal toegangsplaatsen is beperkt! 

De Bastei is gevestigd aan de Waalkade 83 in Nijmegen, ingang via het entreegebouw aan de Lange Baan 4, telefoon 024 - 3297070. Voor meer informatie: www.debastei.nl.  


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen