Nijmegen gaat voor stadslandbouw

Tekst: Van onze redactie | Fotograaf: Lars Schwachöfer
30 november 2022

De gemeente Nijmegen wil de stadslandbouw bekender maken in de stad. In Nijmegen en in buurgemeenten zitten meerdere regionale en lokale voedselproducenten die gezond voedsel direct de stad in willen brengen of laten ophalen. Deze stadslandbouwinitiatieven wil Nijmegen bekender maken onder inwoners, bedrijven en horecaondernemers. Ook wil de gemeente Nijmegenaren enthousiasmeren met activiteiten en door onderwijs over stadslandbouw. Voor de uitwerking wordt een standslandbouwloket opgericht.

Het onderwijs over stadslandbouw pakt de gemeente samen op met de gemeente Heumen, de HAN, de Radboud Universiteit en stadslandbouwpartijen. Voor het oprichten van een stadslandbouwloket is voor 2023 en 2024 €40.000 euro per jaar gereserveerd. Naar verwachting opent het loket in het eerste kwartaal van 2023

Kansen van stadslandbouw

Stadslandbouw biedt meerdere kansen. Nijmegen, en de regio, kan uiteindelijk zelfvoorzienend worden en hoeft dus eten niet buiten de regio in te kopen. Dit is ook duurzaam omdat zowel de transportkosten worden gereduceerd als de productiewijzen natuurvriendelijk zijn. De sociale voedselprojecten zorgen ook voor verbinding tussen Nijmegenaren, zoals ‘Van Tuin Tot Bord’ waar buurtbewoners samen groente verbouwen en van de oogst buurtmaaltijden koken. Ten slotte wil de gemeente ook gezond eten aanmoedigen door Nijmegenaren te enthousiasmeren voor lokale stadslandbouwproducten.


Dit bericht delen:

Advertenties