Gelderse Pauwenveer 2022 (€ 25.000) voor Nijmeegs Drift Festival

Van onze redactie
29 november 2022
Het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland heeft de Gelderse Pauwenveer 2022 uitgereikt aan Drift Festival uit Nijmegen. De prijs bestaat uit een bedrag van € 25.000 en een kunstwerk ontworpen door Niels van Bunningen.
 
Drift Festival (dat ook vele klachten afgelopen weekend heeft ontvangen) heeft de prijs ontvangen in de kapel van Hogeschool Van Hall Larenstein te Velp uit handen van John Berends, commissaris van de Koning en voorzitter van het Cultuurfonds Gelderland. De andere genomineerden waren Het Nest Festival, ook uit Nijmegen, en Hoogte80 Festival uit Arnhem. Beide organisaties ontvingen een cheque van € 5.000.
 
Drift Festival uit Nijmegen bestaat sinds 2002 en zorgt voor een kruisbestuiving tussen muziek, kunst en mensen onderling. Inmiddels komen er vele duizenden bezoekers op af. Op de locatie in De Vasim op het NYMA-terrein, een creatieve en culturele hotspot in Nijmegen, draait het tijdens het festival om elektronische muziek. Op het gebied van duurzaamheid zet Drift zich al jaren in. Zo draait het festival sinds 2018 volledig op groene stroom, is er een volledig vegetarisch voedselaanbod voor bezoekers en crew en wordt er zoveel mogelijk lokaal ingekocht. Naast het gebruik van een circulair bekersysteem wordt het afval in samenwerking met Renewi verwerkt zodat het gebruikt kan worden voor stadswarmte. Sinds dit jaar maakt Drift de ecologische voetafdruk van het festival meetbaar. Hiermee brengt het festival in kaart welke duurzaamheidsmaatregelen nog meer genomen kunnen worden.
 
De criteria
Genomineerde festivals moesten aan een aantal criteria voldoen. Het festival vindt plaats in Gelderland en heeft ten minste 5.000 bezoekers. De inhoud is gericht op een van de werkterreinen van ons fonds: muziek, theater, dans, beeldende kunst, erfgoed, poëzie, natuur of een combinatie.
De organisatie van het festival heeft een duurzame ambitie, nader gespecificeerd in zes pijlers: energie, water, voeding, grondstoffen en afval, mobiliteit en natuurlijke omgeving
Het betreft een organisatie voor wie het prijzengeld écht het verschil kan maken.
 
Het oordeel van de jury
De jury heeft tijdens haar zoektocht drie krachtige, innovatieve organisaties in Gelderland onderzocht. Drie organisaties die, ieder op hun eigen manier voorbeeldstellend genoemd mogen worden. Drie organisaties die terecht een nominatie voor de Gelderse Pauwenveer kregen. Drie organisaties ook die het geldbedrag, verbonden aan de prijs, goed kunnen gebruiken voor een zinvolle besteding.
 
De jury heeft bij de beoordeling vooral gelet op de pijlers ‘voeding’ en ‘grondstoffen en afval’, omdat deze van alle pijlers het minst locatieafhankelijk zijn en zich daardoor het beste laten vergelijken.
 
Alle drie de festivals zijn volgens de jury op de goede weg. Maar er kan er maar een de winnaar zijn. De jury kiest daarbij voor de organisatie die laat zien een stap verder te zijn door de ecologische impact van het festival meetbaar te maken en bereid is daar maatregelen aan te verbinden. En dat festival is Drift Festival.
 
De jury
De jury van de Gelderse Pauwenveer 2022 bestaat uit Ellen Evers, Festival Directeur DGTL, Ruben Brouwer, CEO van MOJO Concerts en twee bestuursleden van het Prins Bernhard Cultuurfonds in Gelderland, Freek Rensen en Koen van der Mark (voorzitter).
 
Over het Prins Bernhard Cultuurfonds
Het Prins Bernhard Cultuurfonds brengt mensen, werelden en ideeën samen om cultuur en natuur te laten leven. Dankzij onze bijdragen, fondsen en prijzen ontstaan nieuwe culturele initiatieven en wordt cultureel erfgoed behouden. Dat doen we met schenkers en makers, liefhebbers en experts, bedenkers en beschermers. En met de bijdrages van de VriendenLoterij, de Nederlandse Loterij en van al onze donateurs. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland is een van de twaalf provinciale afdelingen. www.cultuurfonds.nl

Dit bericht delen:

Advertenties