Nijmeegse verenigingen maken de Waaloevers schoon

Van onze redactie
28 november 2022

Op zaterdag 26 november hebben 70 vrijwilligers in de gemeente Nijmegen de oevers van de Nijmeegse Waal schoongemaakt. Deze waaljutters haalden meer dan 70 zakken zwerfafval op. Het is de vierde keer dat in samenwerking met gemeente Nijmegen een Schone Rivieren opruimactie werd georganiseerd. Schone Rivieren is een project van IVN Natuureducatie, Stichting de Noordzee en Plastic Soup Foundation. Ook in veel andere gemeenten gingen vrijwilligers afgelopen jaren op pad om zwerfafval op te ruimen!

Tijdens de opruimactie stak een groep van zo’n 70 vrijwilligers hun handen uit de mouwen langs de Nijmeegse Waal. De vrijwilligers waren leden van NSSV Aeolus, Korfbalvereniging Noviomagum, NSSV FEL, Muze Musicalproducties, N.S.S.S.V. Lacustris, NKSV De Batavier. De start van deze actie vond plaats bij Café de Zon, waar de vrijwilligers een lekkere kop koffie en een gevulde koek kregen om daarna met volle energie aan de slag te gaan.

Dankzij DAR werden de vrijwilligers gewapend met afvalknijpers, vuilniszakken en hesjes en ruimden zij tientallen kilo’s afval van de Nijmeegse Waaloevers op. Onder andere het eiland Veur-Lent en de Waaloevers in Lent werden meegenomen. Bijzondere vondsten waren onder meer een winkelwagen, onderbroeken en airpods. Het door de vrijwilligers ingezamelde afval werd door Rijkswaterstaat opgehaald en verwerkt.

Het is de vierde keer dat vanuit Schone Rivieren in Nijmegen een opruimactie plaatsvond. Deze actie werd gecoordineerd door IVN Gelderland. Binnen het project Schone Rivieren zijn niet alleen vrijwillige opruimers actief, maar ook 'rivierafvalonderzoekers'. Zij onderzoeken de samenstelling van het zwerfafval langs de Nederlandse rivieren. Met deze informatie is het onder meer mogelijk om afvalbronnen te traceren en met betrokken bedrijven, lokale partijen en overheden naar oplossingen te zoeken. Zo hoopt IVN, samen met samenwerkingspartners Stichting de Noordzee en Plastic Soup Foundation, de aanvoer van plastic afval bij de bron te stoppen.

Meer weten over Schone Rivieren? Kijk op www.schonerivieren.org.


Dit bericht delen:

Advertenties