Opnieuw lokaal vuurwerkverbod in Nijmegen; alleen ‘kindervuurwerk’ toegestaan

Tekst: Van onze redactie | Fotograaf: Lars Schwachöfer
28 november 2022

Het is het hele jaar verboden vuurwerk af te steken in Nijmegen, ook met Oud & Nieuw. Nijmegen heeft dit jaar voor de derde keer een jaarwisseling met een lokaal vuurwerkverbod. Alleen fop- en schertsvuurwerk (categorie F1) afsteken mag. De verkoop van siervuurwerk (categorie F2) via officiële verkooppunten is door landelijke regels nog wel toegestaan. Maar het afsteken op straat of in de tuin in Nijmegen is dus verboden.

Verwondingen, dierenleed, geweld tegen hulpverleners, luchtvervuiling, letsel en gezondheidsschade, vuurwerkafval, forse materiële schade en maximale inzet van hulpdiensten. Die redenen noemde de gemeente Nijmegen op om in september 2020 in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) op te nemen dat het afsteken van vuurwerk in Nijmegen het hele jaar voor iedereen verboden is. De APV staat op de website Overheid.nl. Of de cijfers van de genoemde redenen gedaald zijn tijdens de afgelopen 2 jaarwisselingen, is niet bekend. Toch geldt dit jaar opnieuw een lokaal vuurwerkverbod en is alleen het zogenaamde 'kindervuurwerk' toegestaan.

Alleen kindervuurwerk

Vuurwerk heeft een code op de verpakking, die aangeeft om welke soort het gaat. Iedereen vanaf 12 jaar mag kindervuurwerk uit de categorie F1 (ook wel fop- en schertsvuurwerk genoemd, zoals sterretjes, grondbloemen, Bengaals vuur, knalerwten, trekrotjes) afsteken. Alle andere soorten vuurwerk afsteken is verboden in Nijmegen (categorie F2, F3 en F4). Overtreders riskeren een boete van €100 en (volwassenen) een aantekening op het strafblad. Vanwege de landelijke regels is de verkoop van vuurwerk in Nijmegen wel gewoon toegestaan.

Voor de vuurwerkliefhebbers is het dus gewoon mogelijk vuurwerk te kopen, maar moet men even de gemeentegrens over om net buiten Nijmegen Oud & Nieuw te vieren. Let daarbij wel op: in de gemeenten Heumen, Mook en Middelaar geldt ook een vuurwerkverbod. Als mensen tijdens de jaarwisseling professioneel vuurwerk (categorie F4) willen laten afsteken via een bedrijf, zoals een vuurwerkshow, dan moet dat bedrijf daarvoor een vergunning aanvragen bij de gemeente. De gemeente organiseert geen alternatieve activiteiten of vuurwerkshows.

Bekijk hieronder de video van de vorige jaarwisseling 2021-2022:


Dit bericht delen:

Advertenties