Miljoen vervalste coronatesten aangetroffen in loods

Tekst: Van onze redactie | Fotograaf: FIOD
19 november 2022

Het FIOD (Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst) en de douane hebben gisteren een miljoen vervalste coronatesten aangetroffen in een loods. Het OM (Openbaar Ministerie) doet verder onderzoek.

De diensten gingen naar de loods na een tip. Volgens de tipgever zouden de coronatesten vanuit China onderweg zijn naar Duitsland en in een loods in Nijmegen liggen. De partij zou via Schiphol en Maastricht Nederland binnengekomen zijn, maar hoe deze uiteindelijk in de loods belandden, is niet bekend. Alle testen zijn in beslag genomen.

Volgens de FIOD is niet bekend of het wel werkende testen zijn. Het merk dat erop staat komt niet overeen met de locatie waar de fabriek daarvan zit. Dus spreekt met over vervalsingen, maar dat zegt niets over de werking. Het namaken van merken is verboden en dus worden de testen na verder onderzoek vernietigd. Het OM doet verder onderzoek naar de herkomst en bestemming van de testen en hoe de testen in Nijmegen beland zijn.

Coronatesten kosten tussen de 2,50 en 10 euro in Nederland, maar ook in Duitsland. Dat zou betekenen dat de winkelwaarde van de partij tussen de 2,5 miljoen en 10 miljoen euro ligt.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen