27 Stolpersteine in centrum gelegd

Tekst: Van onze redactie | Fotograaf: Ger Neijenhuyzen
18 november 2022

Vanmorgen werden 27 Stolpersteine in het centrum gelegd. De eerste van de serie werd onthuld door burgemeester Bruls.

Stolpersteine, ook bekend als struikelstenen, is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. De Stolpersteine worden ter nagedachtenis gelegd voor woningen van waaruit tijdens de Tweede Wereldoorlog Joodse inwoners werden gedeporteerd. In april werden de eerste 16 Stolpersteine al in het centrum gelegd.

Wat is een Stolperstein?

Stolpersteine zijn gedenkstenen en nadrukkelijk geen grafstenen. Ze helpen ons om na te denken over het lot van slachtoffers rond en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze brengen hen opnieuw bijeen, als nagedachtenis aan de gezinnen die plotseling uit elkaar werden gerukt onder het nationaal-socialisme.

Er zijn Stolpersteine in minstens 1.200 plaatsen in Duitsland, Oostenrijk, België, Kroatië, Tsjechië, Finland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Hongarije, Litouwen, Luxemburg, Moldavië, Nederland, Noorwegen, Polen, Roemenië, Rusland, Slowakije, Slovenië, Spanje, Zwitserland en Oekraïne.

De naam ‘Stolperstein’

Stolpersteine is een Duitse combinatie van de 2 woorden:

  • stolpern ('struikelen') en 

  • steine ('stenen')

Het is bedoeld om het gevoel te krijgen van ‘belemmering, obstakel’. Niet letterlijk natuurlijk, maar wel om voorbijgangers te laten pauzeren en stil te laten staan bij de naam ‘Stolperstein’.

www.stolpersteine-nijmegen.nl

 


Dit bericht delen:

Advertenties