Aanpak woningtekort: opkoopbescherming van kracht in Nijmegen

Van onze redactie
18 november 2022

Vanaf woensdag 16 november is de opkoopbescherming van kracht. Waarom een opkoopbescherming?

Nijmegen is een stad die groeit. De stad heeft een van de grootste woningtekorten van Nederland. De gemeente dat er in onze stad voldoende en betaalbare woningen zijn. Voor veel Nijmegenaren is het lastig om een passende en betaalbare woning te vinden. Om beter te kunnen sturen op voldoende betaalbare woningen van goede kwaliteit zet de gemeente extra regulering in, in de vorm van een opkoopbescherming.

Wat is opkoopbescherming?
Opkoopbescherming betekent dat de eigenaar van een koopwoning het huis voor 4 jaar na de koop niet mag verhuren. Dit geldt voor alle woningen die na inwerkingtreding van de opkoopbescherming zijn verkocht met een WOZ-waarde tot € 350.000. Alleen in bepaalde uitzonderingsgevallen is verhuur met een vergunning mogelijk. Zo kan de gemeente woningen in het goedkope en middeldure segment beschermen.

Meer kansen voor starters, jonge gezinnen en mensen met een middeninkomen
Wethouder Grete Visser, portefeuille Wonen: “Door de opkoopbescherming komen er in Nijmegen meer kansen op een woning voor starters, jonge gezinnen en mensen met een middeninkomen omdat beleggers niet meer zomaar woningen kunnen opkopen voor de verhuur. Zo zorgen we ervoor dat onder andere starters meer kans maken op een passende woning.’’

Gewijzigde huisvestingsverordening
Voor het invoeren van de opkoopbescherming is de huisvestingsverordening van de gemeente aangepast. In de huisvestingsverordening kunnen gemeenten regels vastleggen over de toewijzing van huurwoningen en over het bepalen van de urgentievolgorde voor woningzoekenden.

Meer informatie

Meer weten over opkoopbescherming? Kijk dan op de pagina opkoopbescherming


Dit bericht delen:

Advertenties