Lezingen: "Jozef en zijn broers: je geld of je vrijheid"

Van onze redactie
13 november 2022

Geld, hebzucht, verliesangst, expansiedrang en gemakzucht – het is een giftige cocktail die onze samenleving in zijn macht houdt. Kan het ook anders? En kan een eeuwenoud bijbelverhaal daarbij tot voorbeeld zijn? Jozef en zijn broers gaat over een verwende jongen die door zijn broers verkocht wordt als slaaf. Kom luisteren naar theoloog Alain Verheij en econoom Eefje de Gelder die in dit verhaal parallellen zien met onze eigen omgang met geld en vrijheid.

De keerzijde van vrijheid

Vrijheid is ons allerhoogste goed: het wordt hartstochtelijk beleden als een onvervreemdbaar mensenrecht. En de mate van vrijheid die je bezit, wordt afgemeten aan het geld op je bankrekening. Veel mensen zoeken hun heil in financiële onafhankelijkheid. Maar die vrijheid heeft een keerzijde: wereldwijd werken 14 miljoen mensen tegen schamele lonen en onder erbarmelijke omstandigheden voor onze materiële behoeften. Kan dat ook anders?

Van verwende jongen tot slaaf

Het verhaal van Jozef en zijn broers levert interessante vragen op naar de menselijke waardigheid in relatie tot vrijheid en bezit. Jozef, het verwende jongste zoontje, wordt tot slaaf gemaakt en zo beroofd van zijn toekomstperspectieven. Later stelt de farao hem – juist door zijn economische inzichten – aan als grootvizier en wordt hij de op één na belangrijkste man van het land. En Jozef gaat zich vervolgens ook machtig gedragen. De les? Financiële overmacht doet uiteindelijk meer kwaad dan goed – ook als die overmacht in handen is van een held.

Onze complexe relatie met geld

Na twee korte lezingen gaan Alain Verheij en Eefje de Gelder in gesprek met elkaar en het publiek onder leiding van programmamaker Liesbeth Jansen. Hoe komt het dat de tijden wel veranderd zijn, maar de mensen niet? Hoe kunnen we verandering brengen in onze complexe relatie met geld? Staat er een goed alternatief tegenover? Stel ook je eigen vragen!

Over de sprekers

Alain Verheij is theoloog, schrijver en spreker. Zijn werk bestaat uit het vertellen van Bijbelverhalen, overal waar hij dat mag doen: in de kerk, in de krant, op Twitter en op een podium. Hij schreef o.a. Ode aan de verliezer (2020) en Geld en go€d (2022).

Eefje de Gelder is econoom aan de Radboud Universiteit, waar ze onderzoek doet naar hoe consumenten en bedrijven omgaan met de fairtrade-beweging, en of deze daadwerkelijk de welvaart van boeren in ontwikkelingslanden ten goede komt.

Alle gegevens

Datum: maandag 14 november 2022
Tijd: 20:00 tot 21:30 uur
Locatie: LUX, Mariënburg 38-39, Nijmegen

Deelname kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis. Hier inschrijven en evt. betalen.

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant.

 

Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen