Een wrap die je zelf mag vullen met groenten en gezonde sausjes, een vegetarische hamburger of een box gevuld met een gezonde kipnugget en knapperige groente. Dit zijn een aantal gerechten die kinderen samen met koks hebben bedacht tijdens het project Zet VetLekker op de Kaart.
Kindermenu’s in restaurants aantrekkelijker, gevarieerder én gezonder maken met de input van de kinderen zelf. Dat is waar het hier om draait. Afgelopen voorjaar ging een nieuwe editie van Zet VetLekker op de kaart van start met vier restaurants en vier activiteitenpleinen van Bindkracht 10.
-----------------------
Hoe werkt Zet VetLekker op de kaart?
Kinderen gaan in gesprek met koks over wat zij leuk en lekker vinden op hun bord. In dit filmpje zie je hoe dat in zijn werk gaat. Elke school is gekoppeld aan een restaurant, meestal in de buurt van de school. De koks bieden we inspiratie en expertise op het gebied van gezonde voeding om de wensen van de kinderen te vertalen naar gezonde kindermenu’s. Met de input van de kinderen en van onze experts stellen de koks meerdere gezonde kindermenu’s samen. De kinderen bezoeken vervolgens het restaurant dat aan hun basisschool is verbonden. Daar krijgen zij een uitleg van de kok: waarom heeft hij of zij voor deze menu’s gekozen? De kinderen proeven en bepalen vervolgens welk menu als winnaar uit de bus komt. Dit winnende menu wordt in ieder geval één maand door het restaurant aangeboden. Daarnaast doen we vanuit VetLekker ook onderzoek, bijvoorbeeld naar hoe kinderen of restauranthouders aankijken tegen gezonde voeding op de kaart.
-----------------------
Tijdens een brainstormsessie met een groep kinderen van Activiteitenplein Het Kleurrijk ging Thomas Heijl van Freddy´s op zoek naar een gezond kindermenu voor in zijn restaurant. “De volgende keer zie ik jullie bij mij in het restaurant, welk gezond en lekker gerecht ga ik dan voor jullie maken?´ Willen jullie me hierbij helpen? “
Een paar weken later waren de kinderen te gast bij Freddy´s en mochten ze proeven van de Kleurrijke Box, gevuld met een gezonde kipnugget, aardappel en knapperige groenten. Dat was een groot succes. “De kok heeft goed naar ons geluisterd“, zei een van de kinderen. “Dit is precies wat we lekker vinden, maar dan gezond“.
De overige restaurants die dit jaar hebben meegedaan zijn De Industrie en Buuv. Beide hebben gezonde voeding en smaak hoog in het vaandel staan. Kinderen van activiteitenplein Aquamarijn hebben kok Jeroen Boom van de Industrie veel tips gegeven, waar hij mee aan de slag is gegaan. Binnenkort staat daar een vegetarische hamburger op de kaart. Kinderen uit de wijk Grootstal hebben samen met Ellen Barten, eigenaar van Buuv, de tafel vol gezet met veel gezonde en kleurrijke gerechten, waar kinderen uit konden kiezen. De kinderen mochten ook een kijkje in de keuken nemen en hielpen enthousiast mee met koken en in de bediening. Op de nieuwe kaart kan iedereen een volkoren wrap bestellen, met keuze uit diverse zelf gekozen toppings.
Dit najaar start restaurant De Limus samen met kinderen van De Zonnewende. Eigenaar van De Limus, Manuel Janssen, is erg enthousiast over het project en wil samen met de kinderen gaan koken. Hij daagt de kinderen graag uit om veel smaken te proeven, ook van groenten die je misschien niet goed kent.
Manuel Janssen “Als je maar durft te proeven, dan lust je vaak meer dan je denkt“
Volgend jaar start weer een nieuwe editie van VetLekker.
Wat is VetLekker?
Lekkere, gevarieerde én gezonde kindermenu’s, waar Nijmeegse kinderen en koks samen aan gewerkt hebben: dat is Zet VetLekker op de kaart! In het voorjaar van 2019 vond de eerste editie van dit project plaats. Vanuit ‘Groen, gezond en in beweging’ brengen we verschillende partijen bijeen, waaronder basisscholen, studenten van de Radboud Universiteit en de HAN, bedrijven en natuurlijk restaurants. Vanaf 2020 is ook Jong Leren Eten betrokken bij VetLekker.
Zo werkt VetLekker: