Beethovenmarathon (met Nijmeegs tintje) in De Vereeniging

Van onze redactie
12 november 2022

In deze maand november kunnen liefhebbers van de muziek van Beethoven in de Vereeniging álle strijkkwartetten van deze beroemde componist beluisteren. Dit is voor Nijmegen een unieke gebeurtenis. Het festival was oorspronkelijk bedoeld voor 2020, om Beethovens 250e verjaardag te vieren, maar door COVID-19 uitgesteld en nu alsnog gerealiseerd.

Deze Beethovenmarathon is het initiatief van de Stichting Zoltán Székely, al sinds 2005 gevestigd in Nijmegen. Voor dit bijzondere Beethovenprogramma wordt samengewerkt met de Nijmeegse Stichting voor Kamermuziek en met Stadsschouwburg & De Vereeniging.

Wie of wat is de Stichting Zoltán Székely? Vernoemd naar de beroemde Hongaarse violist Székely die van 1922 tot 1935 in Nijmegen woonde, aan de Berg en Dalseweg en later aan de Kwakkenbergweg, en die uiteindelijk wereldfaam verwierf en ook echt over de hele wereld optrad, op de allerbelangrijkste podia. Zelf Hongaar was Székely goed bevriend met de Hongaarse componist Béla Bartók, die hij uitnodigde om naar Nijmegen te komen (foto). Bartók was in onze stad in 1925 en 1932. Székely trouwde een Nijmeegse, de jongedame Igminia ‘Mientje’ Everts.

Székely was violist en componist. Dat laatste was de belangrijkste reden voor de oprichting van de stichting: "We hebben er inmiddels voor gezorgd dat al zijn composities een keer in de Vereeniging zijn uitgevoerd.

Székely heeft zich meer dan dertig jaar ingezet voor Beethovens strijkkwartetten en dit heeft ons doen besluiten om deze Beethovenmarathon te organiseren, natuurlijk in samenhang met Beethovens 250e verjaardag."

Klik op deze flyer voor alle informatie


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen