Albertinumlezing: “De toekomst van de kerk – De kerk van de toekomst”

Van onze redactie
9 november 2022

Albertinumlezingen: De parochie, de gemeente en de voorganger

Is de parochie of de gemeente als een territoriale eenheid van de plaatselijke gelovigen nog te handhaven? Door samenvoegingen worden de parochies steeds groter, maar het bedienend personeel wordt steeds minder. Kunnen lekenbewegingen als Focolare, Emmanuel, San Egidio, lekendominicanen etc. hier een rol spelen? Maar moet de leek per se zó ingeschakeld worden?
Kijken we eens naar protestantse gemeenten. Kunnen de parochies een voorbeeld nemen aan het protestantse project van pioniersplaatsen? In de katholieke wereld stimuleert het programma ‘Space for Grace’ nieuwe initiatieven tot nieuwe vormgeving.

Datum: 10 november 2022
Dominicuskerk, Prof. Molkenboerstraat 5 in Nijmegen-Oost
Sprekers: ds. Gertrudeke van der Maas, diaconaal ondernemer en predikant van de PKN te Apeldoorn
en Karel Donders, pastoor RK parochie
Maria Magdalena,Overbetuwe en Lingewaard.

We weten het allemaal, op dit moment verkeren de kerken, zeker de R.K. Kerk, in zwaar weer. Alleen al door de vergrijzing verliezen de kerken leden. Ook de afname van kerklidmaatschap en de misbruikschandalen spelen een grote rol. Dat alles raakt aan de maatschappelijke functie van de kerken. Zij, en dus wij, moeten opnieuw bekijken hoe en voor wie ze er nog zijn, voor wie ze er nog willen en kunnen zijn. Een creatief nieuw begin wordt gevraagd. Zo ontdekken ze misschien nog onontgonnen religieus terrein bij de nieuwe generaties midden in deze geseculariseerde wereld.
Ook deze moeilijke situatie biedt dus kansen. Kunnen de kerken zich ‘bekeren’ tot hun oorspronkelijke opdracht om zo een kritisch engagement met de geseculariseerde samenleving te realiseren? Het zal allemaal wel kleiner worden, maar wordt het daarom ook minder? Die bezinning zal misschien nieuwe spanningen binnen de kerken zelf oproepen. Maar dat kan ook een teken van nieuw leven zijn. We zeggen met Jesaja 43, 18-19: ‘Blijf niet staan bij wat eertijds is gebeurd, laat het verleden rusten. Zie ik ga iets nieuws verrichten, nu ontkiemt het – heb je het nog niet gemerkt?


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen