Actie Pijpenkappuh in 2022: 150 regenpijpen afgekoppeld

Van onze redactie
7 november 2022

Met de actie Pijpenkappuh zijn afgelopen vrijdag 4 en zaterdag 5 november maar liefst 100 regenpijpen afgekoppeld van het riool. Met het afkoppelen kan het regenwater weglopen in de tuin in plaats van het riool.

Zo voorkomen we wateroverlast én droogte. Wethouder Cilia Daemen, o.a. klimaatadaptatie, heeft geholpen met het afkoppelen. Voor deze afkoppeldagen werken Lentekracht, Rainbeer, De Bastei - Operatie Steenbreek Nijmegen en gemeente Nijmegen samen.

Waarom is afkoppelen belangrijk?

We hebben vaker te maken met periodes van droogte, maar óók met flinke hoosbuien. Wanneer het riool al dat regenwater niet snel genoeg kan verwerken, raakt het overbelast met als gevolg dat straten blank komen staan, kelders onderlopen en bewoners natte voeten krijgen. Hoe meer huizen en gebouwen worden afgekoppeld van het riool, hoe beter de stad is voorbereid op de veranderende weersomstandigheden. Bovendien blijft het grondwater zo beter op peil en dat is prettig voor de planten en bomen in je tuin en in de wijk. Je regenpijp doorzagen helpt dus ook tegen droogte.

Stijging aantal deelnemers Pijpenkappuh

De actie Pijpenkappuh is nu voor de vijfde keer uitgevoerd. Er is een duidelijke toename te zien van mensen die mee willen doen. Zijn er in het eerste jaar een kleine 30 regenpijpen afgekoppeld, dit jaar staat de teller op 150. Mensen lijken zich meer bewust van de problemen die kunnen ontstaan bij hoosbuien en droogte. Met het afkoppelen van de regenpijp kun je op een eenvoudige manier bijdragen aan het voorkomen van wateroverlast. Belangrijke voorwaarde is dat het water uit de regenpijp in de tuin kan wegzakken. Daarvoor moet de tuin voldoende groen zijn en niet vol liggen met tegels, anders kan het water niet weg.

Mooie samenwerking van diverse partijen in de stad

Sinds 2019 werken Lentekracht, Rainbeer, De Bastei - Operatie Steenbreek en gemeente Nijmegen samen aan de actie Pijpenkappuh. Naast het motiveren van tuinbezitters om de tuin te vergroenen (Stenen eruit, GROEN erin!), roept Steenbreek de mensen ook op om af te koppelen. Lentekracht en Rainbeer zorgen voor materialen om de regenpijp netjes af te zagen en af te werken. Het ontzorgen trekt mensen over de streep. Zelf afkoppelen kan natuurlijk ook. Je kunt hiervoor subsidie aanvragen bij gemeente Nijmegen. Kijk op www.nijmegen.nl bij subsidie afkoppelen voor meer informatie. Woon je in een huurhuis? Dan heb je toestemming nodig van de woningbouwcorporatie of huurbaas.


Dit bericht delen:

Advertenties