Lezing: Van Nijmegen naar Rome en terug: de godenpijler

Van onze redactie
6 november 2022

Op zondag 13 november 2022 om 16.00 uur houdt Stephan Mols een lezing over de Romeinse aanwezigheid in Nijmegen aan de hand van de in 1980 gevonden Romeinse godenpijler.  Er is maar een beperkt aantal plaatsen. Wacht dus niet te lang met aanmelden. De lezing is gratis!

Erezuil

De godenpijler van Nijmegen is een erezuil, die waarschijnlijk gebouwd is ter ere van de Romeinse keizer Tiberius. Twee delen van de pijler zijn in 1980 bij opgravingen gevonden op het Kelfkensbos.

Oudste stad

De vondst van de Nijmeegse godenpijler maakte veel los. De Nijmeegse godenpijler speelt namelijk een centrale rol in de discussie over de oudste stad van Nederland. Nijmegen zou door deze vondst kunnen bewijzen dat het de oudste stad is.

Tiberius

In een inleiding gaat Stephan Mols in op de godenpijler zelf. Wat staat er op afgebeeld en waarom stond de Romeinse keizer Tiberius erop afgebeeld? Wat was de functie van de pijler en wat zegt de vondst over Nijmegen? Stephan gaat onder meer in op de iconografie en de datering van het monument.

Aanmelden

Kijk voor meer informatie en aanmelden op: Lezing Stephan Mols: Van Nijmegen naar Rome en terug. De Nijmeegse godenpijler in breder perspectief – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Openingstijden en toegang

Ook geïnteresseerd in deze en andere onderwerpen uit de Nijmeegse geschiedenis? Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis aan de Mariënburg 26 is iedere woensdag tot en met zondag van 13:00 uur tot 17:00 uur geopend. De toegang is gratis en de kapel is rolstoeltoegankelijk. 


Dit bericht delen:

Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024