Kandinsky College officieel van start als Eco-school

Van onze redactie | Foto: Ans Dekkers (FotogravinĀ®)
2 november 2022

Afgelopen dinsdag 1 november heeft het Kandinsky College de intentieverklaring tot Eco-school ondertekend. Hiermee maakt de school bekend dat zij zich de komende twee jaar intensief gaat inzetten op het gebied van duurzaamheid.

In dit verduurzamingsproces krijgen de leerlingen de leiding. Met maar liefst tien leerlingen en twee begeleidend docenten, allen enorm gedreven, is het eco-team compleet. ‘Het is belangrijk dat leerlingen zich bewust worden van klimaatverandering en dat zij zelf invloed kunnen uitoefenen om er iets tegen te doen. Alle beetjes helpen!’ aldus een begeleidend docent. De Bastei ondersteunt de school met adviezen, begeleiding en een zevenstappenplan. Eco-school is een internationale certificering, waarmee een school aangeeft duurzaamheid structureel in te passen in het doen en denken van de school.

Het eco-team zal middels een ‘eco-scan’ de school doorlichten op tien duurzame thema’s: klimaat, natuur, water, energie, vervoer, voedsel, afval, spullen, geld en mensen. De leerlingen hebben al besloten zich te willen richten op afval, voedsel en energie. ‘Afval op school scheiden, hoe moeilijk kan het zijn?’ zei één van de leerlingen. Op het gebied van energie gaan de leerlingen de lokaalverlichting als eerste aanpakken. ‘Ik liep eens na lestijd door de gangen en verbaasde mij over het aantal verlichtte lege lokalen. Dat moet veranderen!’ aldus een andere leerling. Wat betreft voedsel wil het eco-team andere leerlingen aanzetten tot nadenken over en het eten van meer vegetarische opties. ‘Een vega-burger is heus net zo lekker als vlees’ zei één van de leerlingen.

Het streven van het Kandinsky College is om in 2024 de resultaten van hun actieplan te hebben. Uitgaande van het enthousiasme onder de leerlingen wordt dan ook de ‘Groene Vlag’ van Eco-Schools behaald en met trots gehesen. Uiteraard stopt na deze twee jaar de aandacht voor duurzaamheid niet. De school neemt duurzaamheid structureel op in het curriculum en gaat met nieuwe thema’s aan de slag. De Bastei blijft de school daarbij ondersteunen.

Mocht je als onderwijsinstelling in Nijmegen ook interesse hebben in deze Eco-school certificering, neem dan contact op met De Bastei.

Foto: Ans Dekkers (Fotogravin®)


Dit bericht delen:

Advertenties