Subsidie tegen houtstookoverlast nu voor heel de stad beschikbaar

Tekst: Van onze redactie | Fotograaf: Lars Schwachöfer
1 november 2022

Binnenkort is het weer mogelijk om subsidie aan te vragen voor het verwijderen van rookgaskanalen of het plaatsen van ABCAT katalysatoren (soort houtrook filters). In de winter van 2021 was het voor inwoners van Nijmegen-West al mogelijk om subsidie aan te vragen.

Vanaf nu kunnen alle Nijmegenaren met een kachel of open haard de subsidie aanvragen. In totaal stelt de gemeente 30.000 euro beschikbaar. Inwoners die een ABCAT katalysator willen kopen met de subsidie moeten dan ook de workshop ‘stoken met minder overlast’ volgen. In totaal is er 30.000 euro beschikbaar. De voorwaarden en de aanvraagmogelijkheid staan medio november op nijmegen.nl/subsidiehoutstook.

Workshops 'stoken met minder overlast'

Een houtvuurtje vinden mensen vaak gezellig, maar kan ook zorgen voor veel overlast. Bij het stoken van hout komt namelijk onder andere fijn stof en rook vrij. Deze uitstoot is ongezond. Het helpt daarom flink om het vuur uit te laten. Omdat niet iedereen helemaal wil stoppen met houtstoken en er geen verbod is, wil de gemeente Nijmegenaren tips geven hoe ze hout stoken met minder overlast. De workshops ‘stoken met minder overlast’ helpen daarbij. In deze workshops benadrukken we ook de effecten van houtstook op de gezondheid en dat het beter is het vuur uit te laten.

Voorlichting 'word geen onruststoker'

De gemeente Nijmegen gaat aan de slag met de voorlichtingscampagne ‘word geen onruststoker’. De campagne bevat sprekende voorbeelden die de effecten van houtstook laten zien. Denk bijvoorbeeld aan ‘1 uur de open haard aan is evenveel fijn stof uitstoot als een ritje Nijmegen-Milaan met de vrachtwagen’. Ook worden er tips gegeven om de overlast zoveel mogelijk te voorkomen. De gemeente deelt ook het stookalert in de provincie Gelderland op Twitter. 


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen