De Kentering: sterk voor mensen met een psychische kwetsbaarheid

Van onze redactie
30 oktober 2022

De Kentering is een laagdrempelig steunpunt voor en door mensen met een psychische kwetsbaarheid en hun naasten. Je kunt bij De Kentering terecht voor onafhankelijke cliëntondersteuning, herstelcursussen, lotgenotencontact, belangenbehartiging en voorlichting of gewoon een praatje en een kop koffie (open inloop). De nadruk ligt daarbij altijd op zelfregie.

Herstelcursussen
De Kentering biedt twee herstelcursussen aan: De WRAP en de Oriëntatiecursus Ervaringsdeskundigheid. Met de WRAP (Wellness Recovery Action Plan) onderzoek je wat voor jou belangrijk is, wat goed voor jou is in het leven met een psychische kwetsbaarheid. Om van je kwetsbaarheid je kracht te maken.

Als je wilt onderzoeken of het werken met jouw eigen ervaring bij jou past, kan je de Oriëntatiecursus Ervaringsdeskundigheid volgen. De cursus biedt een gedegen basis van theorie en de praktijk van herstelondersteunend werken en herstelondersteunende zorg. Onderwerpen die aan bod komen tijdens deze cursus zijn onder andere:

- je eigen herstelverhaal vertellen
- wat is empowerment en (zelf)stigma
- hoe ga je om met openheid
- wat moet een ervaringsdeskundige kunnen?

Lotgenotencontact
De Kentering biedt onderdak voor meer dan 20 lotgenotengroepen. Vrijwel iedere dag van de week komt één van deze groepen bij elkaar aan de Limoslaan 10 om ervaringen te delen en elkaar te steunen. Een greep uit onze groepen:

- Steungroep voor familie en naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid
- ZEBRA Lotgenotencontact en voorlichting (Zelfbeschadiging Erkennen Begrijpen Reduceren & Accepteren)
- KOPP-contactgroepen ((Volwassen) Kinderen van Ouders met Psychische Problematiek)
- Double Trouble (Nactorics Anonymous)
- Bondgenotengroep Mantelzorg Parkinson
- Supportgroep Depressie
- Partners van mensen met (een vermoeden van) autisme

Voorlichting
GEK in de KLAS verzorgt gastlessen over psychiatrische kwetsbaarheden op middelbare scholen, MBO’s, HBO’s en universiteiten. In overleg zijn er ook lessen voor bedrijven, hulpverleners, kantoren, etc. GEK in de KLAS draagt bij aan het bestrijden van vooroordelen over psychiatrische aandoeningen. 

Kentering-collega Laura Liebregt verzorgt deze lessen samen met een team van vrijwilligers. Meer weten: www.gekindeklas.nl. 

Belangenbehartiging
Wij werken ook samen met andere GGZ-instellingen en de gemeente. Zo hebben we afgevaardigden in cliëntraden en het Breed Overleg. Zodoende houden we contact met onze achterban en kunnen wij de belangen van de GGZ in het algemeen en die van de Kentering in het bijzonder behartigen.

Contact
De Kentering zit op de Limoslaan 10 in Nijmegen (terrein van de kazerne). We zijn dagelijks geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Naast de open inloop functie zijn we zowel telefonisch als via mail bereikbaar. Er is altijd iemand beschikbaar voor een kop koffie of thee en een luisterend oor.

Limoslaan 10
6523 RZ Nijmegen
024 324 99 75
ondersteuning@dekentering.info

Foto: De Kentering oriëntatiecursus ervaringsdeskundigheid voorjaar 2022


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen