'Art fallen from Heaven': Moderne Balinese beeldhouwwerken bij OBG

Van onze redactie
28 oktober 2022

Kunsthistoricus, onderzoeker en voormalig curator dr. Koos van Brakel is te gast bij de Indische Literaire Salon van 30 oktober

Zijn recente publicatie Art fallen from Heaven biedt een nieuw perspectief op de oorsprong van de moderne Balinese beeldhouwkunst in de jaren dertig van de 20e eeuw. De onderwerping van Bali door de Nederlandse koloniale overheerser introduceerde de Balinese houtsnijders in een nieuwe artistieke wereld.

De kunstenaarsvereniging Pita Maha (1936-1939) positioneerde tot dan toe onbekende houtsnijders als kunstenaars. ‘Kunst om de kunst’ was tot dan toe een onbekend begrip op Bali. Deze publicatie beschrijft ook de belangrijkste ontwikkelingen in de naoorlogse periode (1950-2020), bevat een tentoonstellingsoverzicht van Balinese beeldhouwkunst in Nederland en Indonesië vanaf 1932 en geeft een overzicht van alle beeldhouwers (leden van de kunstenaarsvereniging Pita Maha).

Voorafgaand aan de voordracht van Koos van Brakel geeft de jonge Indische schrijver David Meijer uitleg over zijn debuutroman Zusters van Tarakan.

Zondag 30 oktober 2022
Oud Burgeren Gasthuis, Nijmegen
Prof. Cornelissenstraat 2
Aanvang: 13:00 uur
Entree: 5 euro
Opgave: steunpuntnijmegen@pelita.nl


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen