Lezing: Nijmegen en het rampjaar 1672

Van onze redactie
23 oktober 2022

Het is dit jaar 350 jaar geleden dat de Republiek een rampjaar beleefde. Ook voor Nijmegen verliep het jaar slecht. De Fransen waren in 1672 de Republiek binnengevallen en rukten op naar Nijmegen.

Kom naar de lezing op zondag 30 oktober 2022 om 16.00 uur in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis in de Mariënburgkapel op het Mariënburgplein 26. De lezing is gratis. Meld je daarom snel aan, want er zijn maar 50 plaatsen!

De lezing ‘Nijmegen en het rampjaar 1672- Het beleg en de bezetting van Nijmegen’ wordt gegeven door Paul Dickmann. Hij vertelt in een lezing van 40 minuten over de aanleiding van de inval van de Fransen en het beleg van Nijmegen. Ook gaat hij in op de bezetting van de stad door de Fransen. 

Fort Knotsenburg
Eerst werd Fort Knotsenburg na een felle strijd veroverd. Het Franse leger omsingelde en beschoot de stad. Verschillende gebouwen werden geraakt, maar het Nijmeegse garnizoen en de burgerschutterij verdedigden de stad goed. Uiteindelijk gaf Nijmegen zich over. De Fransen trokken de stad binnen. 

Vredesverdragen
Na het ondertekenen op 16 april 1674 van de ‘artikelen van verlating’, een soort koopovereenkomst, verliet het Franse garnizoen Nijmegen. De stad zou gedurende de jaren daarna, van het jaar 1676 tot 1679, het toneel worden van diverse onderhandelingen. Uiteindelijk worden de Vredesverdragen van Nijmegen ondertekend. 

Openingstijden en toegang
Ook geïnteresseerd in deze en andere onderwerpen uit de Nijmeegse geschiedenis? Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis is iedere woensdag tot en met zondag van 13:00 uur tot 17:00 uur geopend. De toegang is gratis en de kapel is rolstoeltoegankelijk. 


Dit bericht delen:

Advertenties