Lezing 'De Heilige Natuur' bij de Vuurvlieg

Van onze redactie
22 oktober 2022

Lezing met presentatie door Christ Tielemans
Zondag 23 oktober 2022  –  aanvang 10.30 uur
In de Vuurvlieg    Tweede Oude Heselaan 179A, Nijmegen 
Aanmelden nijmegen@theosofie.nl  of  tel. 026 – 445 7205 

De huidige klimaat- en milieuproblematiek dwingt ons tot een bezinning op onze houding ten opzichte van de natuur. Dit jaar verscheen het boek De heilige natuur door Karen Armstrong (auteur van Een geschiedenis van god), over het herstel van de relatie met onze natuurlijke omgeving door een andere manier van denken en voelen te ontwikkelen. “Laat de natuur bij je binnen”. Ook andere boeken over dit onderwerp gaan over een verandering van houding ten opzichte van de natuur.

In deze lezing beschrijft Christ Tielemans verschillende houdingen die mensen kunnen hebben ten opzichte van de natuur. Hoe kijken mensen in verschillende delen van de wereld en in verschillende tijden vanuit religie en cultuur naar de natuur en de kosmos? Binnen de milieufilosofie worden de diverse houdingen ingedeeld in graden, variërend van “despoot” tot “participant”. Wat betekenen die verschillen?

In tegenstelling tot in het westen, gaan veel oude culturen en religies uit van een bezieling van alles, van een heilige natuur. “Je kunt niet zomaar een steen oppakken, dan is hij drie maanden van slag”.

De verbondenheid van mens en natuur is niet alleen iets wat binnen de oude wijsheid bekend was, ook ontdekkingen in de moderne kwantumfysica wijzen uit dat alles met alles verbonden is.
Binnen theosofie is het uitgangspunt dat alles onderdeel van dezelfde Bron is en bezield is; de natuur is HEILIG.

Christ Tielemans heeft tuinbouw gestudeerd en is oud-docent (biologische) land-en tuinbouw en groene ruimte aan de HAS Hogeschool in Den Bosch. Daarnaast heeft hij op latere leeftijd Religiestudies gestudeerd aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. In het thema “De Heilige Natuur” komen deze twee interessevelden mooi bij elkaar. 

Entree incl. koffie/thee:  9  euro contant (4,5 euro bij smalle beurs); voor leden TVN 3 euro.


Dit bericht delen:

Advertenties