Onderzoek naar veiligheid oversteken bij centraal station

Tekst: Van onze redactie | Fotograaf: Lars Schwachöfer
21 oktober 2022

Er wordt onderzoek gedaan naar de verkeersveiligheid bij het stationsplein in Nijmegen. Het gaat om het gedeelte waar voetgangers en fietsers de busbaan en de snelfietsroute oversteken en de oversteekplaats naar de Van Schaeck Mathonsingel. De gemeente hoopt zo op korte termijn samen met de Oogvereniging, Zelfregiecentrum en Fietserbond het plein veiliger te maken

Veel voetgangers ervaren het oversteken op dit plein nu als onveilig. Samen met de Oogvereniging, Zelfregiecentrum en Fietsersbond wil gemeente Nijmegen daarom op korte termijn de oversteek veiliger maken voor alle voetgangers. Samen denken zij na over concrete maatregelen om eind 2022 of begin 2023 mee aan de slag te gaan. Een van die mogelijkheden is om het fietspad te splitsen met zogenaamde “road barriers”. Zo ontstaat er voor voetgangers een plek tussen de twee stromen fietsers waar zij kunnen wachten tijdens het oversteken.

Hoe wordt de veiligheid onderzocht?

Op 26 oktober worden 3 sensoren opgehangen op het kruispunt. De sensoren meten wat voor soort verkeer er langs komt en hoeveel. Ze registreren bijvoorbeeld ook of er “bijna-ongelukken” voorkomen.

Vanwege privacy worden alle voorbijgangers door de software direct onherkenbaar gemaakt. De geanonimiseerde beelden worden direct omgezet naar data en de beelden direct verwijderd. De gemeente ontvangt alleen de data om het onderzoek mee te doen.

Het onderzoek en maatregelen staan los van de herontwikkeling van het hele stationsgebied.


Dit bericht delen:

Advertenties